Slovenija
10 ogledov

Joras znova gladovno stavka

Joras je znova začel gladovno stavkati. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Ker zapornica na dovozni poti do njegove hiše ostaja, režim prehajanja mimo nje pa ni spremenjen, se je Joško Joras odločil, da nadaljuje z gladovno stavko.

"Glede na to, da sem državljan Slovenije, živim na območju Republike Slovenije, in dokler mi ne izpolnijo pogojev, da živim tako kot drugi državljani, to je brez omejitev, bom vztrajal z gladovno stavko. Pristojni na vladi so odgovorni, da mi te pogoje priskrbijo oziroma zagotovijo. Dokler ne bodo svoje naloge naredili, bom pač čakal, da mi zagotovijo, kar mi pripada po zakonu in ustavi," je za zurnal24.si povedal Joško Joras, ki danes nadaljuje z gladovno stavko.

Joras je zaradi težav z dovozno potjo že stavkal od 14. julija do 4. avgusta letos, stavko pa je prekinil po dogovoru premierja Boruta Pahorja s hrvaško kolegico Jadranko Kosor. Tokrat bo, kot pravi, s stavko vztrajal, dokler mu ne zagotovijo enakih pogojev, kot jih imajo vsi državljani Slovenije.

Še vedno se zavzema, da zapornica ne bo nikogar ovirala, ne njega ne občanov, ki živijo na tem območju. Pri tem bo vztrajal v skladu s sklepom piranskega sodišča, da bodo lahko vsi, ki so na ozemlju Sečovlje, neovirano prišli do njegove hiše.

"Zapornica je ovira v tistem trenutku, če nekdo tam stoji in ne pusti nobenega mimo. To je ovira in na to oviro ne morem pristati. Zmanjšuje mi kvaliteto življenja, onemogoča me na vseh nivojih, zato tega ne morem sprejeti. Fizična zapornica kot takšna v principu ni ovira, če bi bil vzpostavljen režim, da lahko kdorkoli pride do mene,"
je še pojasnil.

Na vprašanje, ali v kratkem pričakuje obisk premierja Boruta Pahorja, pravi, da ne pričakuje nobenega, želi le, da mu pristojni na vladi zagotovijo to, kar mu pripada po ustavi in zakonu.

Novinarska konferenca, ki jo je Joras sklical danes popoldne, bi morala biti na njegovem domu, a hrvaški policisti niso nikomur dovolili dostopa do hiše. Tako je potekala med slovensko in hrvaško stranjo mejnega prehoda Sečovlje.

Jo%C5%A1ko Joras, %C5%BEivi zid, Meja, Se%C4%8Dovlje, korita, zapornica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zapornice se ne da odstraniti
Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da vlada deluje skladno z mednarodnimi dogovori in obstoječo zakonodajo ter tako izvaja aktivnosti za ureditev dostopa do Jorasovega domovanja. Postavljena je bila klančina, ki omogoča lažji dovoz, med slovensko in hrvaško policijo pa je sklenjen dogovor, da se Jorasu in njegovim domačim ne otežuje prehoda do hiše.

Piransko okrajno sodišče je februarja odredilo, da sodni izvršitelj odstrani zapornice in robnike s kolovozne poti proti Jorasovemu zemljišču v bližini mejnega prehoda Sečovlje. Skrajni rok za izvršitev sklepov sodišča je 4. september.

Pri urejanju razmer so upoštevali določila Sopsa in sklepa okrajnega sodišča v Piranu o odpravi ovir na dovozni poti in se dogovarjali o olajšanem prehodu mimo zapornice s pomočjo daljinskega upravljanja. Dogovori so po njihovih navedbah zastali zaradi Jorasovega izzivanja z incidenti.

Ker zapornice, ki je bila postavljena v skladu s kompromisnim dogovorom med nekdanjima ministroma za notranje zadeve Matetom in Rončevičem 23. maja 2008, ki temelji na sporazumu med Slovenijo in Hrvaško o maloobmejnem prometu in sodelovanju (SOPS), ni mogoče umakniti, se lahko spremeni le način prehajanja mimo nje za upravičence dovozne poti, še sporočajo iz kabineta vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.