Svet > Hrvaška
938 ogledov

Jubilejno srečanje ljubiteljev Vinetouja

Dolina Zrmanje Vinetou Profimedias
Vinetou in Old Shatterhand v Dolini smrti je bil zadnji izmed desetih filmov nemško-francosko-jugoslovanske koprodukcije. Posneli leta 1968 na več lokacijah, predvsem na območju med hrvaško obalo in Plitviškimi jezeri.

Filmi o Vinetouju, slovitem indijskem poglavarju, ki si ga je izmislil Karl Friederich May spadajo med največje filmske uspešnice v Nemčiji. Od začetkov snemanja je minilo že več kot pol stoletja.

Ljubiteljev filma je še vedno ogromno, mnogi od njih pa iz izleta v leto vračajo na Hrvaško; nemška televizija RTL je lani na nekaterih poznanih lokacijah posnela celo nekaj novih serij te kultne franšize. Tako so snemali tudi v kanjonih Paklenice in Zrmanje ter v Narodnem parku Krke.

Sicer na tem območju vsako leto v juniju poteka srečanje ljubiteljev filma; Klub ljubiteljev Winnetouja namreč šteje kar šest milijonov ljudi

Letošnje, ki bo potekalo od četrtega do 11. junija, bo v znamenju številnih obletnic.

Mineva petdeset let od premiere dveh serij:"Winnetou und das Halblut Apanatschi" in "Winnetou und sein Freund Old Firehand", deset let od prvega organiziranega srečanja "Winnetou konvencije", ter prva obletnica odkar je umrl francoski igralec Pierre Brice, ki je tega slavnega indijanskega poglavarja tudi upodobil.

Vrhunec programa bo 6. junija na eni do snemalnih lokacij (Tulove tramovi, Velebit), v katerem bosta sodelovala tudi Hella Brice - žena pokojnega igralca ter skladatelj filmske glasbe Martin Boetcher

Da bo še bolj zanimivo, bosta na prireditev prišla še igralka Uschi Glass (Apanatschi) in Marinko Cosic (Happy)

Karl May najslavnejši in najbolj bran nemški pisatelj

May je odraščal v malem mestu Hohenstein-Ernstthal, v zgodbe o Bližnjem vzhodu pa ga je uvedla babica,  ki imela zelo bujno domišljivo, ki jo je Karl najverjetneje podedoval po njej.  Zaradi kraje in prevare je več let prebil v zaporu, kjer je napisal mnogo svojih uspešnic.

Njegove knjige prikazujejo ameriški Divji zahod, ki pa ga je pisatelj poznal le iz pripovedovanj, knjig, zemljevidov in ga je obiskal le enkrat v življenju.

V teh najplodovitejših letih svojega življenja (1892-1897) je napisal kar 24 potopisnih del (vsako je imelo več kot 500 strani). V teh časih je torej nastal njegov lik Vinetouja in mu prinesel velik uspeh.

Prikazuje poglavarja Meskalerov iz indijanskega plemena Apačev, ki se mora boriti proti "bledoličnikom" in tudi nekaterim sovražnikom iz "rdečekožnih" vrst. Karl May, ki se je poistovetil z junakom Old Shatterhandom, ki se je sprva boril z Vinetoujem, pozneje pa sta postala prijatelja.

Snemali tudi v Sloveniji

Snemali pa so tudi v Sloveniji - v Županovi jami (Osp) so leta 1964 posneli prizor za drugi film iz serije, Old Shatterhand, ki si ga lahko ogledate tudi v videoposnetku.

 
Komentarjev 2
  • Ferluci 20:51 01.junij 2016.

    No, vsaj omenili bi lahko, da so omenjene filme snemali tudi Sloveniji. Natančneje v Brežiški občini, pod Mokricami v porečju reke Save, kjer je bila zgrajena tudi maketa utrdbe, posneti prizori življenja Indijancev ob slepi strugi reke Save - skratka, ...prikaži več veliko se je dogajalo.

  • se_eden 19:23 31.maj 2016.

    kakšne neumnosti pišete. danes Županova takrat Taborska jama. po bližnjem Taboru in ne Osp. med Grosupljem in Turjakom, po stari cesti...