Slovenija
918 ogledov

Judje zaključujejo praznovanje hanuke

Hanuka Reuters
Judje danes zaključujejo osemdnevno praznovanje hanuke. Še zadnjič bodo prižgali dodatno svečko na posebnem deveteroramnem svečniku in se spomnili ponovne vzpostavitve jeruzalemskega templja.

Slovesnost ob zaključku praznovanja hanuke v Cankarjevem domu pripravljajo tudi slovenski judje. Zbrane bo nagovoril predsednik republike Danilo Türk, ki bo prižgal baklo.

Legenda o osmih dneh

Hanuka, imenovana tudi praznik luči, je judovski praznik, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 4. stoletju pred našim štetjem. Po legendi naj bi bilo zalog oljčnega olja, ki je bil nujna sestavina za pravilno opravljanje bogoslužja v templju, dovolj le za en dan. Kot po čudežu pa je olje zadostovalo za osem dni, ravno dovolj dolgo, da so lahko pripeljali nove zaloge.

Kako poteka praznovanje?

Danes judje po vsem svetu obujajo spomin na ta dogodek tako, da vsak večer praznika prižgejo (navadno z desne proti levi) dodatno svečko na posebnem deveteroramnem svečniku, imenovanem hanukija ali hanuka menora.

Najprej prižgejo svečo, ki stoji na sredini (sveča služabnica), z njo pa nato prižigajo vse ostale. Ob prižiganju zrecitirajo blagoslov: "Blagoslovljen si ti, Gospod, naš Bog, kralj sveta, ki si nas posvetil s svojimi zapovedmi in nam zapovedal prižgati svečo za hanuko." Včasih so na ta praznik otrokom dajali simbolično žepnino, danes pa večinoma darila.

Ocvrta hrana kot simbol

V času tega praznika jedo večinoma krofe in hrano, cvrto v olivnem olju, kar naj bi simboliziralo olje v Templju. Poleg tega plešejo, igrajo družabne igre in pojejo.

Hanuka | Avtor: Reuters Reuters

Skupnost judov v Sloveniji ima danes nekaj več kot 130 registriranih članov. V Sloveniji sicer živi med petsto in tisoč pripadnikov judovske veroizpovedi. Od nekdanjih sinagog sta ohranjeni le še mariborska in lendavska, ki obe služita v kulturne namene.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.