Slovenija
3 ogledov

Julija novi lastnik borze

Marko Simoneti pravi, da je bilo lani na Ljubljanski borzi leto rasti, pobranega Žurnal24 main
Ljubljanska borza bo najverjetneje julija letos dobila novega lastnika, ta pa bo z novo upravo predstavil svojo vizijo razvoja Ljubljanske borze.

Prvi mož Ljubljanske borze Marko Simoneti je dejal, da bo moral novi lastnik upoštevati pogoje, ki jih zdajšnji lastniki zahtevajo od njega. Med njimi je Simoneti naštel, da mora sedež Ljubljanske borze vsaj deset let ostati v Ljubljani, da bo novi lastnik vsaj deset let skrbel za razvoj trga, da ne bo spreminjal cenika in da se stroški morebitne uvedbe novih tehnologij ne bodo prevalili na člane borze.

Simoneti ni želel odgovoriti na novinarsko vprašanje, ali so organi pregona stopili v stik z upravo Ljubljanske borze glede primera Pivovarne Laško, ko je prvi mož Laškega Boško Šrot prek fiduciarnega lastništva v družbi Kolonel prišel do precejšnjega lastniškega deleža v pivovarni. Komentiral ni niti nakupa precejšnjega deleža Istrabenza, ki ga je izvedel predsednik uprave te družbe Igor Bavčar, in sicer prek družbe z omejeno odgovornostjo. Simoneti je dejal, da so vedno na voljo za posvetovanja in da se pogosto sestanejo s predstavniki Agencije za trg vrednostnih papirjev in organov pregona.

Nova pravila že v ponedeljek
V ponedeljek bodo začela veljati nova pravila Ljubljanske borze, namen sprememb pa je uskladitev z veljavno zakonodajo in uvedba nove segmentacije borznega trga. Z novo strukturo trga se ukinja dosedanja razdelitev na borzno kotacijo in prosti trg. Osnovna razdelitev bo po novem na trg delnic, trg obveznic, trg investicijskih kuponov, trg delnic investicijskih družb in trg strukturiranih produktov. Delnice bodo razdeljene v posamezne podsegmente, in sicer na podlagi njihove kakovosti – od najvišjega segmenta delnic, prek prve kotacija, srednjega segmenta, standardne kotacije in osnovnega segmenta za organizirani trg do vstopne kotacije. S spremembami želijo na borzi uvesti uporabnikom prijazen sistem, ki bo kompatibilen s sistemi v EU.

Med spremenjenimi pravili so med drugim na novo opredeljeni ukrepi borze za preverjanje obveznega razkrivanja nadzorovanih informacij. Prag omejitve odstopanja tečajev od uradnega enotnega tečaja se bo zvišal z deset odstotkov na 30, nova pravila pa predvidevajo tudi možnost ustavitve celega trgovanja, če se bo vrednost borznega indeksa SBI spremenila za več kot deset odstotkov. Pravila uveljavljajo tudi pravico borze in borznih članov do izbire poravnalnega sistema.

Sistem MFT
Član uprave borze Andrej Šketa je med novimi koraki izpostavil vzpostavitev večstranskega sistema trgovanja MTF, ki bo omogočal nadaljnje trgovanje z vrednostnimi papirji, ki se ob najmanj 75-odstotnem soglasju delničarjev umikajo z organiziranega trga, a imajo še vedno del lastništva razpršen. Prav tako bo tudi omogočal učinkovitejše trgovanje in boljše oblikovanje cene pri drugih netržnih vrednostnih papirjih. Sistem naj bi hitro rastočim podjetjem omogočal tudi trgovanje s tujimi vrednostnimi papirji, zadovoljil pa naj bi tudi povpraševanje članov in vlagateljev po dodatnih produktih ter storitvah in učinkoviteje izrabil obstoječo infrastrukturo. Za borzo je pomembno tudi, da za trgovanje na MTF ne potrebuje soglasja izdajatelja, saj gre le za trgovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.