Slovenija
26 ogledov

Julija smo zabeležili enoodstotno deflacijo

Razprodaje Anže Petkovšek
V Sloveniji smo julija zabeležili enoodstotno deflacijo, na letni ravni pa so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 2,4 odstotka. Države evrskega območja so julija zabeležile 2,4-odstotno inflacijo.

V Sloveniji so se julija najbolj znižale cene oblek in obutve (za 17,6 odstotka), zdravja (za 1,3 odstotka), hrane in brezalkoholnih pijač (za 0,7 odstotka), prevoza (za 0,4 odstotka) in stanovanjske opreme (za 0,1 odstotka), je poročil statistični urad.

Nižje cene obutve in oblačil so bile zaradi razprodaj pričakovane. Na znižanje cen hrane in brezalkoholnih pijač so najbolj vplivale nižje cene sadja in zelenjave, so se pa podražili kruh in izdelki iz žit ter brezalkoholne pijače.

Najbolj sta se podražili rekreacija in kultura

Višje cene pa smo zabeležili v skupini rekreacija in kultura (za 2,3 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 2,1 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 1,6 odstotka), komunikacije (za 1,1 odstotka), stanovanje (za 0,3 odstotka) ter gostinske in nastanitvene storitve (za 0,1 odstotka).

Na letni ravni je bila julija rast cen, kot omenjeno, 2,4-odstotna. Junija je bila 2,3-odstotna, v enakem obdobju lani pa 0,9-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast je bila 2,3-odstotna, v enakem obdobju lani 1,7-odstotna.

V območju evra 2,4-odstotna inflacija

Države območja evra so julija na letni ravni zabeležile 2,4-odstoten dvig cen, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. S tem je bila inflacija enaka kot v juniju in ostaja nad srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB).

Srednjeročni cilj ECB je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma, ta cilj pa ni izpolnjen že 20. zaporedni mesec. Podrobnejše podatke o julijski inflaciji bo Eurostat sicer objavil 16. avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.