Slovenija
28 ogledov

Julija štirje novi redarji

Mestni redarji Anže Petkovšek
Redarstvo. Devet natečajev in 500 kandidatov, zaposlili so jih 21.

"Imamo 40 redarjev in 25 tisoč prekrškov na dan, zato to ni mogoče," je ljubljanski župan Zoran Janković odgovoril na pobudo trgovca v mestnem središču, naj bo dostava fleksibilnejša, tiste, ki bi tak sistem izkoriščali, pa naj redarji kaznujejo.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) večine prekrškov ni mogoče kaznovati, ker je razmerje redarja na prebivalca 0,15, brez tistih, ki se v Ljubljano vsak dan pripeljejo. Zato so na MOL v zadnjih petih letih objavili devet javnih natečajev za zaposlitev redarjev. Nanje se je prijavilo več kot 500 kandidatov, izbrali in zaposlili so jih 21, predvidoma julija pa bodo delo začeli še štirje.

V šestih letih jih je 22 odšlo

V mestnem redarstvu MOL je zaposlenih 55 javnih uslužbencev; od tega jih je 37 občinskih redarjev, drugi pa opravljajo naloge prekrškovnega postopka, finančnoadministrativne naloge oziroma vodstvene naloge. "S posebnimi težavami, ki bi odstopale od povprečja v javni upravi, se ne srečujemo," so o zaposlovanju redarjev povedali na MOL. Plača redarja začetnika je sicer okoli 600 evrov neto.

Na MOL verjamejo tudi, da odhod 22 redarjev v šestih letih ni nič posebnega: "S fluktuacijo se srečujemo tudi v drugih oddelkih in službah mestne uprave, kar štejemo za običajen kadrovski pojav." V vseh primerih razen v enem so odpoved dali zaposleni, v enem pa redar ni opravil strokovnega izpita, zato mu je pogodba o zaposlitvi prenehala skladno z zakonom. Zakaj jih je toliko odšlo? Zaposleni niso dolžni navesti razloga za odhod, so pojasnili na redarstvu in ponovili, da so "odhodi normalen kadrovski pojav in ne odstopajo od drugih področij dela".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.