Slovenija
6 ogledov

Julija več brezposlenih

brezposelnost Žurnal24 main
Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji se je julija po petih zaporednih mesecih zniževanja nekoliko zvišala: znašala je 11,7 odstotka. Kot razlog za rast na državnem statističnem uradu navajajo večje število brezposelnih oseb, hkrati pa se je zmanjšalo število delovno aktivnih.

Število brezposelnih se je v primerjavi z junijem povečalo za 1,2 odstotka. Julija letos je bilo tako brez dela 106.896 ljudi, kar je sicer nekoliko manj kot julija lani, vendar je stopnja brezposelnosti višja. Število aktivnih prebivalcev se je namreč v letu dni znižalo za skoraj 14.300.

Konec julija je bilo v Sloveniji 810.546 delovno aktivnih oseb, to je 0,6 odstotka manj kot junija in 1,7 odstotka manj kot pred letom dni. Številka se je v veliki meri znižala zaradi občutnega znižanja zaposlenih v dejavnosti izobraževanje, namreč za več kot 1.100 oseb. Izraziteje se je spet znižalo tudi število zaposlenih v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu.

Sicer je bil trend gibanja stopnje brezposelnosti zelo podoben lanskemu. Tudi lani se je namreč v prvih šestih mesecih leta stopnja brezposelnosti zniževala, nato pa se je tako kot letos prvič zvišala julija in se še nekoliko dvignila v drugi polovici leta.

Pregled po statističnih regijah kaže, da se je julija stopnja registrirane brezposelnosti zvišala  v večjem delu države. Največji porast je opaziti v notranjsko-kraški regiji, v podravski statistični regiji je stopnja brezposelnosti ostala nespremenjena, v Pomurju pa se je nekoliko znižala.

Komentarjev 1
  • privat 13:39 19.september 2012.

    pa kaj nismo vsi nezaposleni??