Slovenija
29 ogledov

Junaki 2010: "Vsi bi jim morali slediti"

1/35
Žurnal24 main
Prvo leto Žurnalovega projekta Junak Slovenije je naokoli. Priznanje je prejel Rok Vori. Za ta projekt, ki ga bomo nadaljevali tudi v prihodnje, smo se odločili, ker želimo poudarjati dejanja, ki resnično štejejo.

Rok Vori je danes prejel priznanje v sklopu Žurnalovega projekta Junak Slovenije 2010. V lanskem letu smo zbrali 27 zgodb posameznikov, ki so tako ali drugače rešili življenje drugemu. Voriju sta priznanje izročila predsednik uprave Žurnal medie Goran Novković in premier Borut Pahor. Slednji je poudaril, da je z veseljem sprejel pokroviteljstvo, čeprav je sprva okleval – a ko je videl namen projekta, se je takoj odločil za častno pokroviteljstvo. Vsem junakom je čestital za pogumna dejanja.

"Da ne pozabimo, kaj je bistvo življenja," je ob podelitvi priznanj glavni namen projekta izpostavil Novković. Poudaril je še: "Najsi junaki svoje delo opravljajo zavestno kot življenjsko poslanstvo oziroma poklic ali pa priskočijo na pomoč v hipu, podzavestno veliki ljudje so. Vsi bi jim morali slediti."

In Rok Vori, 17-letnik z Velike Polane, je zagotovo eden izmed tistih, ki bi jim morali slediti. Njegovo zgodbo lahko preberete v članku Rok Vori je junak Slovenije 2010. Dejanje, zaradi katerega je prejel priznanje, pa je opisano v članku Mladi Rok preprečil dvojni umor.

Objavili smo tudi pogovor z Rokom – preberete si ga lahko tukaj. Med drugim nam je v intervjuju povedal, da je bilo dogajanje zanj precej pretresljivo in je šele po koncu pomislil, da bi se lahko kaj zgodilo tudi njemu. Ob tem junaškem dejanju pa ostaja skromen: "Mislim, da bi tudi drugi v taki situaciji naredili enako. Ko zaslišiš take krike, ti nič drugega ne pade na pamet, kot da greš pogledat, kaj se dogaja, in pomagaš."

Finalisti projekta so bili:
Rok Vori (komisija mu je namenila 48 točk)
Mitja PeršaIz Drave rešil utapljajočo se žensko (33 točk)
Horst Hafner in Jože GlačZ enim skokom rešila tri življenja (19 točk)
Uroš Šoštarič in Rado PistorMariborčana preprečila posilstvo ženske
Aleš Hren Aleš, lemberški junak
Katja Klinar18-letnica rešila skupino fantov

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo še strokovni komisiji, ki je izbrala junaka Slovenije. Člani komisije so bili:
Petra Majdič, smučarska tekačica,
Janko Goršek, generalni direktor Policije,
Anton Koren, predsednik Gasilske zveze Slovenije,
Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije,
Gerold Biner, vodja švicarske reševalne službe Air Zermatt, ki je iz Himalaje rešil alpinista Tomaža Humarja,
Matej Košir, vodja projekta Junak Slovenije in namestnik odgovornega urednika časopisa Žurnal24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.