Slovenija
58 ogledov

Junaki na pomoč po ujmi

Žurnalova delovna brigada čiščenje gozda Snežnik
1/41
Anže Petkovšek
Žurnalova delovna brigada. Okoli 80 prostovoljcev je pomagalo pri odpravljanju posledic ujme.

Okoli 80 prostovoljcev je predvčerajšnjim pomagalo pri odpravljanju posledic žleda v okolici gradu Snežnik v delovni brigadi, ki jo je Žurnal organiziral skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

"Park Snežnik je bil v ujmi hudo prizadet. Močno poškodovanih je 900 dreves, od tega jih je 223 že padlo ali pa so predvidena za posek," je ob delu povedal minister za kulturo Uroš Grilc in dodal, da je taka akcija izjemno pozitivno sporočilo, da skupaj zmoremo veliko.

"Znamo si pomagati"

Rokave so zavihali tudi finalisti Žurnalove akcije Junak Slovenije in njihovi bližnji. Mariborski podjetnik Zlatko Horvat nam je zaupal, da sam zelo uživa v naravi: "Mi je pa všeč, da lahko ob tem naredim kaj koristnega. Vidim, da je na tem koncu res potrebna pomoč in škoda je, da takšnih akcij ni več."

Za nadgradnjo projekta Junak Slovenije z delovno akcijo se je Žurnal odločil, ker je, kot je pojasnil direktor družbe Žurnal media Georg Doppelhofer, "poslanstvo medijskih hiš tudi spreminjanje sveta na bolje, na kar včasih pozabimo. Dokazali smo, da si znamo pomagati."

Delovne akcije še bodo

Na delovni akciji, ki je ni prekinila niti kratkotrajna ploha, so prostovoljci podrli nekaj dreves ter odnašali polomljene veje in drevesa iz parka, prostovoljni gasilci in domačini pa so jih sproti odvažali na vnaprej določena odlagališča.

Predsednik države je ob tem poudaril, da je slovenski gozd tako ranjen, da bo časa za prostovoljstvo še več let: "Delo v gozdu je še vedno nevarno in delovne akcije je treba organizirati pod strogim strokovnim nadzorom." Dodal je, da bo tudi država v okviru projektne skupine za odpravo posledic ujme organizirala vrsto delovnih akcij, kjer bodo imeli ljudje, ki bodo to hoteli, možnost delati varno in pod strokovnim nadzorom.

Za pomoč se je zahvalila tudi direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik, ki je dejala, da narodni muzej v znak hvaležnosti vsem, ki so po Sloveniji prostovoljno pomagali pri odpravi posledic žledoloma, in njihovim družinam do konca leta ponuja brezplačen ogled gradu Snežnik.

Komentarjev 2
  • miro 19:55 03.marec 2014.

    vsak ki to žei se lahko angažira tako da le pogumno in na pomoč saj vsak par ok pride prav

  • maresem 09:55 03.marec 2014.

    Pohvalno... vsaka čast.