Slovenija
8 ogledov

Juncker predstavil komisarsko ekipo

Junckerjeva ekipa Reševalni pas/Twitter
Po več tednih ugibanj je danes znano, kdo bo zasedel komisarska mesta. V Junckerjevi ekipi je po pričakovanjih tudi predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je predstavil svojo komisarsko ekipo. Slovenijo v novi 28-članski komisiji zastopa premierka v odhodu Alenka Bratušek.

V novi komisiji bo, kot kaže, toliko žensk kot doslej, to je devet. Evropski parlament, kjer bodo morali kandidati opraviti zaslišanja in ki na koncu potrjuje celotno komisijo, je dal namreč vedeti, da pričakuje, da bo v Junckerjevi ekipi vsaj toliko kandidatk kot v ekipi njegovega predhodnika Joseja Manuela Barrosa.

Juncker je moral poskrbeti tudi za to, da ekipa ne vključuje le zadostnega števila žensk, temveč tudi, da so v njej ustrezno zastopane politične skupine. V novi komisiji bo tako po napovedih 16 članov iz vrst evropskih konservativcev, sedem socialdemokratov ter pet liberalcev, med njimi je tudi Bratuškova.

Juncker naj bi razporeditev resorjev predstavil sredi prihodnjega tedna. Bratuškova naj bi po nekaterih informacijah zasedla položaj podpredsednice komisije, pristojne za digitalno agendo in inovacije.

Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Komentarjev 14
  • Kranjica 15:22 05.september 2014.

    Potek dogajanja okoli kandidature je bil malo drugačen. Kot je poročal Planet TV, naj bi Juncker povedal Cerarju, da sta bila z AB v stiku že na začetku tega leta. Če to drži, je šlo potem takole naprej: AB je ...prikaži več obljubila Junckerju, da ga bo podprla kot kandidata za predsednika EU komisije( čeprav je bila takrat še v stranki PS, ki se je navduševala za kandidata liberalcev Verhofstadfta), ta pa ji je lahko v zahvalo obljubil mesto komisarke. Nadaljevanje pa je znano.Poleg tega ima Cerarjeva vlada še vedno možnost, da takoj po ustoličenji zahteva drugega kandidata, skrajna rešitev pa je, da komisarja odpokliče, ko je že potrjen. In to bi bilo edino pravilno glede nas jasno izraženo voljo Slovencev. Sicer pa je Juncker samo dokazal, da mu je za Slovenijo, njeno vlado in člane svoje stranke iz Slovenije, prav malo mar.

  • h3o 15:16 05.september 2014.

    Če nima te pristojnosti, pojasni, komu je pripadala potem pristojnost, ko so ustanovili komisije za ugotavljanje ali je JJ mandat zakonit/ ustaven itd?

  • Avatar čavez
    čavez 15:01 05.september 2014.

    Žal v tej državi ni želje po spremembah, ostajajo le želje po plenjenju.Pri osamosvojitvi si nikakor nisem predstavljal da v Sloveniji živijo sami lopovi, res škoda da je ta Slovenija samo lepa v njej pa sam gnoj.