Slovenija
19 ogledov

Junckerjevo pismo Cerarju in Milanoviću

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans sta v sredo poslala pismo slovenskemu in hrvaškemu premierju, Miru Cerarju in Zoranu Milanoviću, v katerem sta podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča.

"Jasno je, da komisija želi, da članice unije rešijo spore o meji, saj je tako lažje pravilno uporabljati zakonodajo EU v vseh članicah, če je jasno, kje je meja," je dejal prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. "Jasno je tudi, da je arbitraža dober način za reševanje sporov. Če je arbitražni postopek znova vzpostavljen, je to dobro znamenje," je še izpostavil prvi podpredsednik komisije.

A najpomembneje je po Timmermansovih besedah to, da članici rešita spor, saj je to tako v interesu celotne EU kot v interesu obeh držav. "V tem duhu smo napisali pismo," je dodal.

Na vprašanje, kaj konkretno pričakuje komisija od Slovenije in Hrvaške, ki ne želi nadaljevati procesa, je Timmermans odgovoril, da upajo in pričakujejo, da bosta obe državi zagotovili jasnost, kje je meja.

Juncker in Timmermans sta v pismu med drugim izrazila zadovoljstvo, da sta imenovana dva nova arbitra in da je sodišče zdaj spet operativno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.