Slovenija
408 ogledov

Junija potrošniki slabše razpoloženi

Prenovljena trgovina Lesnina na Brdu v Ljubljani. Anže Petkovšek Prenovljena trgovina Lesnina XXXLutz na Brdu v Ljubljani.
Razpoloženje potrošnikov se je julija nekoliko poslabšalo.

Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil za odstotno točko nižji kot junija in za tri odstotne točke nižji kot julija lani. Še vedno pa je bil za 14 odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja, je danes sporočil statistični urad.

Vrednost kazalnika se je na mesečni ravni znižala zaradi bolj pesimističnega pričakovanja potrošnikov glede varčevanja in glede finančnega stanja v njihovih gospodinjstvih. Padec pa je omililo bolj optimistično pričakovanje potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi in glede števila brezposelnih.

Na letni ravni se je poslabšalo pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih in glede gospodarskega stanja v državi. Slabše je bilo tudi pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu, medtem ko so bili potrošniki glede varčevanja bolj optimistični kot julija lani.

Pričakovanja potrošnikov glede nakupa avtomobila so bila julija za štiri odstotne točke višja kot aprila in za dve odstotni točki višja kot julija lani. Od vrednosti na začetku leta 2019, ki je bila najvišja v zadnjih 15 letih, so bila nižja le za odstotno točko, je še navedel urad.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.