Slovenija
42 ogledov

Jure Cekuta "žrtev dvojnega plačila"

Jure Cekuta se poleg umetnosti preživlja še s čim. @ Gregor Katič Žurnal24 main
Okrajno sodišče v Celju je za 5. julij razpisalo prvo javno dražbo polovice hiše slikarja Jureta Cekute, naj bi bil Komercialni banki Triglav (v stečaju), Zavarovalnici Triglav, Novi Ljubljanski banki in eni mladoletni osebi dolžan skoraj 16.800 evrov in pripadajoče obresti.

Slikar Jure Cekuta je za zurnal24.si potrdil, da sodišče prodaja polovico njegove hiše. "Objekt ni vila, kot ga v napihnjenih zgodbah imenujejo, temveč je galerija z ateljejem, ki je ves čas služila kulturnemu poslanstvu," je poudaril.

Dolžan naj bi bil slabih 17 tisoč evrov plus obresti. Koliko je teh obresti, ne ve, pravi, "saj so računi krčmarjev nejasni. Samo primer: Komercialna banka Triglav, je pred leti zasegla hipoteko, kar je bil ciklus desetih umetniških del, z uradno cenitvijo, nato pa po nekaj letih še enkrat uveljavljal terjatev iz istega naslova. Ta ista terjatev je sedaj predmet dražbe. Umetniška napaka, ker sem verjel, da sem dolg poplačal, a očitno gre za kriminal, ki ga ne morem dokazati, saj so umetniška dela, s katerimi sem pokril dolg, šla bog ve kam, sam pa sem ostal žrtev dvojnega plačila!"

Dolg mladoletni osebi je nastal zaradi nesporazuma, ko je plačeval preživnino za mladoletno osebo, je še pojasnil Cekuta.

Verižna reakcija neplačnikov

Vrednost hiše na Prekorju pri Škofji vasi je ocenjena na 481.400,50 evra, kot je razvidno iz objave na spletnih straneh celjskega okrajnega sodišča. Na prvi dražbi nepremičnina ne sme biti prodana pod ugotovljeno vrednostjo, razen če bi se stranke, zastavni upniki in upniki zemljiškega dolga na naroku drugače sporazumeli. Nepremičnina bo domaknjena ponudniku, ki bo ponudil najvišjo ceno.

Javne dražbe se smejo udeležiti le tisti, ki najpozneje tri delovne dni pred dražbo položijo varščino in o tem pred začetkom dražbe predložijo dokaz. Varščina za nakup omenjene nepremičnine znaša deset odstotkov ugotovljene vrednosti hiše.

"Če bi tisti, ki mi dolgujejo, plačali svoje obveznosti, bi lahko poplačal terjatve in tako ustavil dražbo svojega doma, ki ni razkošna vila, še enkrat, pač pa hram kulture in dom ustvarjanja, ki sem ga ustvaril sam," je še povedal in dodal, da ne ve, koliko časa postopek traja, da je prišlo do rubeža dela hiše, "saj se postopki odpirajo po potrebi in medijski zanimivosti, da se nahrani javnost z nesrečo, ob kateri naj bi uživali in se naslajali tisti, ki v sebi nosijo negativno energijo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.