Slovenija
2160 ogledov

Jure Leben danes ustanavlja novo stranko

Jure Leben Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Na pobudo nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna danes nastaja Stranka zelenih dejanj (Z.DEJ). Ustanovni kongres bo potekal digitalno.

Snovalci programa nove stranke so se posvetili iskanju ravnovesja med kakovostnim razvojem in ohranjanjem okolja. Kot menijo, mora vsaka politika delovati znotraj soodvisnega postulata človek-okolje-razvoj.

Snovalci programa stranke Z.DEJ trdijo, da je trikotnik človek-okolje-razvoj nedeljiv sistem in da njihove programske zahteve ne morejo biti utemeljene samo na okoljski politiki, četudi si v osrčje svojega delovanja postavljajo trajnostni pravični razvoj za vse prebivalke in prebivalce Slovenije (in širše).

V programu med socialnimi zahtevami izpostavljajo javno dostopno zdravstvo za vse generacije, moderno izobraževanje v skladu s potrebami okolja in gospodarstva, pravično in dostopno socialno politiko za vse generacije, spoštovanje temeljnih človekovih pravic in vladavine prava ter aktivni duh v aktivnem telesu.

Da bi bile te socialne zahteve izvedljive, Slovenija po njihovem mnenju potrebuje premišljen nadaljnji razvoj industrije in ekonomije. Med drugim navajajo pravično razogljičenje Slovenije, promet kot del slovenske rešitve, decentralizacijo in digitalizacijo Slovenije, uvedbo davka na sladke pijače in davka na nereciklirane plastične embalaže.

Med okoljskimi zahtevami Z.DEJ izpostavlja razglasitev podnebne krize in zaščito slovenskih gozdov ter vzpostavitev novega nacionalnega parka in prepoved frackinga.

Po pričakovanjih bo stranki predsedoval Leben, ki je bil sicer eden od soustanoviteljev SMC. V vladi Marjana Šarca je deloval kot minister za okolje in prostor, položaj pa zapustil zaradi očitkov o maketi drugega tira. Pred več kot dvema letoma je zapustil SMC.

Podpredsednik Z.DEJ naj bi postal podjetnik Gregor Erbežnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Ender3 11:59 08.maj 2021.

    V Nemčij so trenutno zeleni v prednosti, ljudje so se naveličali obljub krščanskih, socioaliberalnih, nacionalnih in drugih strank. Tudi pri nas bi bilo dobro, da se te interesne, politične navlake in obrazov znebimo. Dajmo več pozornosti okolju, prostoru in podnebju, ...prikaži več dolgoročno je to, edina rešitev za preživetje človeštva.

  • Plavi-mil 11:37 08.maj 2021.

    Desni strani ne bo pobral glasove, na levi naj se pa čimbolj razdrobijo, sicer pa te "zelene" stranke vreme postavlja na laž, globalno segrevanje - ledena doba. Mi kateri smo malo strejši vemo, da se je vreme spreminjalo, bile so ...prikaži več hude zime, ni jih bilo, bila je vročina ali pa ne, tako, da tole je larifari, cuzanje denarja naivne raje. zakaj se pa stari "okoljevarstveniki" zdaj oglašajo, zato, ker jim bo konbkurenca in posledično manj denarja bodo kasirali.

  • JZekspert 11:12 08.maj 2021.

    Najhujša nepismenost je politična nepismenost. Glede na to, da vsi pljuvate nove stranke, najboljš, da vsi volimo kar esdees pa esde... (ti imajo izkušnje, hahahha) rezultate sicer na žalost vsi že poznamo. No, ostane še kak Zmazek, on pač edini ...prikaži več pove, da je narod glup, ker ga voli. Moje mnenje je, da kdor voli katerokoli od obstoječih strank in 90 (p)izdajalcev, nima sebe rad, je mazohist in bebec brez hrbtenice.