Slovenija
16 ogledov

Juri: Triglav podarimo Greenpeaceu

vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst Žurnal24 main
Poslanec SD Luka Juri predlaga, da bojno ladjo Triglav, ki je po njegovem mnenju za naše razmere neustrezna, podarimo okoljevarstveni organizaciji Greenpeace.
Slovenija je ladjo v Sankt Peterburgu prevzela 21. julija letos. 35 milijonov dolarjev vredna ladja je bila v celoti poplačana iz klirinškega dolga. Ladja bo namenjena za uporabo pri nalogah zaščite in reševanja na morju in v priobalnem pasu slovenskega morja.

Poslanec vladi predlaga, da "zgrešen vojaški nakup spremenimo v najboljšo in svetovno prepoznano ter spoštovano okoljevarstveno potezo v zgodovini naše države", namreč da ladjo podari mednarodni okoljevarstveni organizaciji Greenpeace.

Prevzem bojne ladje Triglav je po Jurijevem mnenju največja vojaška neumnost po nakupu oklepnikov Patria. Terjatve do Rusije so z odločitvijo Janševe vlade o nakupu tega plovila "izpuhtele v kup neuporabnega železja", je Juri zapisal v pisni poslanski pobudi.

Kot navaja, bo ladja predstavljala visoke stroške, ki jih bodo morali kriti davkoplačevalci, poleg tega pa se odpira tudi vprašanje, kam ladjo privezati. Obe vprašanji bi se po njegovem mnenju lahko rešili s tem, da bi jo podarili okoljevarstveni organizaciji Greenpeace. Greenpeace namreč prav v tem času zbira sredstva za izgradnjo novega Mavričnega bojevnika, ki bo nadomestil sedanje dotrajano plovilo. V zameno naj Slovenija prevzame njihovo dotrajano ladjo Rainbow Warrior 2, jo priveže ob slovenski obali in spremeni v okoljevarstveni muzej, ki bo nedvomno postal svetovna znamenitost, še predlaga poslanec Juri.

Ladje ne bi sprejeli
A v Greenpeacu nad njegovo pobudo niso najbolj navdušeni. "Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev vlad, korporacij ali političnih strank," so zapisali v odzivu. "Zato je jasno, da Greenpeace takšnega ali pa kakega drugega darila od vlade ne more sprejeti."  Če bi vlada želela pomagati njihovi organizaciji v njenih ciljih, se ji lahko pridruži tako, da razmisli o prodaji ladje in denar namerni za spodbujanje obnovljivih virov energije ali za razgradnjo jedrske elektrarne Krško.

Do enega milijona stroškov letno
Na ministrstvu za obrambo pobude ne želijo komentirati, so pa ponovili, da je Slovenija pomorska država, zato je njena odgovornost, da zaščiti in varuje morje. "Prav možnost večnamenske uporabe vojaške ladje je za Slovenijo prednost v smislu možnosti zagotavljanja ekološke varnosti, zaščite morske flore in favne ter varnosti ljudi na morju in v priobalnem pasu," so zapisali. Stroške za delovanje ladje ocenjujejo na 800 tisoč do enega milijona evrov letno, ladja pa naj bi slovenski vojski služila še nadaljnjih dvajset let.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.