Slovenija
26 ogledov

Jurij: "Testirajmo avtorja predloga"

Predlagatelji menijo, da moramo državljani vedeti, ali slovenski politiki, posla Žurnal24 main
Predlog zakona za obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge ne bo prestal prve obravnave. "Gre za pretiran poseg v zasebnost funkcionarjev," meni koalicija.

Poslanci SDS z zakonom predlagajo, da bi bili poslanci, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji enkrat na leto testirani na prepovedane droge. Izbor funkcionarjev bi z žrebom določila posebna komisija, testiranje pa bi izvajal inštitut za sodno medicino. Rezultati bi bili dostopni javnosti, pozitiven izvid pa ne bi sprožal kazenskih sankcij. "Gre za preventivni ukrep in kvečjemu za moralni pritisk na funkcionarja, da pri sprejemanju pomembnih odločitev ohrani trezno glavo," je v imenu predlagateljev dejal France Cukjati.

Vsaka še tako slaba odločitev poslanca pod vplivom prepovedanih drog je za njih lahko fantastičen dan.
Štefan Tisel, SDS

Poslanec ugotavlja, da je droga med politiki vse bolj razširjena, javnost pa ima po njegovih besedah pravico vedeti, ali je javni funkcionar pri svojem ravnanju pod nezaželenim škodljivim vplivom. "Tudi policijsko testiranje vinjenosti za volanom se ne smatra za protiustavno kršenje zasebnosti, pa drogiran politik lahko naredi neprimerno več škode državljanom kot vinjen voznik za volanom," še poudarja Cukjati.

V koaliciji nad predlogom ogorčeni
Po mnenju Dejana Levaniča (SD) je to eden najslabših zakonov v zgodovini parlamentarizma, ki ne vzdrži resne vsebinske presoje. Predlog tudi znižuje že tako nizek ugled celotne politike, s takšnimi ravnanji pa v SDS "gojijo ljudomrzno politiko, ki dodatno vznemirja ljudi". Levanič še ocenjuje, da je predlog žaljiv za vse funkcionarje. Kot pravi, predlog v DZ ne bo potrjen, "če je vsaj polovica poslancev treznih in ni pod vplivom prepovedanih substanc".

Francu Juriju (Zares) se je ob branju predloga postavilo vprašanje, "ali ne bi testirali avtorja tega predloga". SDS se je po njegovem mnenju na svojevrsten način lotil napada na svoje politične nasprotnike, "v luči tako imenovane morale in etike". Predlog predstavlja očiten poseg v zasebnost posameznika, zadnja organizacija, ki je na podoben način posegala v dostojanstvo in zasebnost, pa je bila Udba, ugotavlja Juri in dodaja, da je "zdaj jasno, kdo je pravi naslednik duha tistega totalitarizma".

Pod kakšnim vplivom so bili tisti, ki so ponaredili arhivske dokumente?
Franc Žnidaršič, nepovezani poslanec

Tudi poslance opozicijske SLS predlagatelji z zakonom niso prepričali. "Če imate v mislih konkretne posameznike, povejte, koga mislite, ne pa, da kar počez testiramo vse," pravi Jakob Presečnik. Predlagatelji po njegovem mnenju pozabljajo, da je tudi alkohol škodljiva substanca, ki lahko vpliva na odločanje in presojo funkcionarjev.

Jelinčič pravi drugače
Da bodo predlog v prvem branju podprli, pa so napovedali v SNS. "Ne vem, zakaj takšen silen odpor proti temu, da se zakon sprejme. Jaz bi rekel, da je vlado očitno zelo zelo strah, da bi se kaj izvedelo," pravi Zmago Jelinčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.