Slovenija
8689 ogledov

Jurša: Če bo ministrica, Janša nima več naše podpore

Aleksandra Pivec Saša Despot
V poslanski skupini pričakujejo, da bodo ministrico razrešili še pred interpelacijo.

V poslanski skupini DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razrešilo še pred interpelacijo, je danes dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Odločitev je sicer v rokah premierja Janeza Janše. A če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija po besedah Jurše ne bi imela več glasov njihovih poslancev.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so danes vložile interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu. Gre zlasti za plačila njenih obiskov po državi in afero SRIPT.

Z Janšo so se o tem vprašanju že pogovarjali, a jim svoje odločitve še ni pojasnil. "Predvidevam pa. Ampak to predvidevanje bom nekaj časa še zadržal zase," je v izjavi za medije v DZ dejal Jurša.

Podpisov za interpelacijo niso prispevali

Kako bi ravnali v primeru, da do interpelacije kljub vsemu pride, po besedah Jurše še niso govorili. Podpisov pod interpelacijo Pivčeve, ki so jo danes vložile poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB, niso prispevali. Je pa ponovil, da razpoloženje v poslanski skupini kaže, da bi interpelacijo v tem primeru podprli.

Možnosti, da bi Pivčeva ostala na položaju, Jurša praktično ne vidi. Če bi se to kljub vsemu zgodilo, pa koalicija ne bi imela več glasov poslancev DeSUS, je opozoril.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Jurša je komentiral tudi napoved, da naj bi se notranji minister Aleš Hojs po uspešno prestani interpelaciji danes z premierjem Janšo pogovoril o nadaljnjem ministrovanju. Vodja poslancev DeSUS je prepričan, da bo Hojs še naprej ostal minister.

Se bo vrnil Erjavec?

Ponovil je tudi, da razume odločitev Tomaža Gantarja, ki po odstopu Pivčeve začasno vodi DeSUS, da ne kandidira za predsednika stranke, saj ima težak resor. "Razumem, da moraš ogromno vlagati v stranko in da bi bilo to zanj sila naporno," je povedal.

Da bi za ta položaj kandidiral sam, je odločno zavrnil. Vprašanje, ali bi lahko položaj ponovno prevzel bivši predsednik Karl Erjavec, pa je po besedah Jurše vprašanje zanj. Potrdil pa je, da se z Erjavcem pogovarjata, saj sta 15 let sodelovala v stranki. "Dobro sva sodelovala, imela sva odlične odnose. Normalno je, če si človek, da te politika potem ne razdvaja," je dodal.

Zamenjavo za kmetijsko ministrico po besedah Jurše že imajo, ni pa želel potrditi, ali bi bil to lahko trenutni državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek.

Pivčeva: To je zloraba interpelacije

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec ocenjuje, da je interpelacija njenega dela, ki so jo danes vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, tipičen primer zlorabe inštituta interpelacije z namenom rušenja vlade. Interpelacija bo priložnost, da se pokaže dobro delo, ki je skladno s koalicijsko pogodbo, je Pivčeva v odzivu na interpelacijo navedla za STA.

Po njenih navedbah bo interpelacija priložnost, da se pokaže delo, ki ga opravljajo v "dobro Slovenije, naših kmetov, poljedelcev, vinogradnikov in vseh, ki so ponos naše države".

Očitki opozicije so sicer po ocenah Pivčeve popolna manipulacija polresnic. "Na ta način se namreč želi preusmeriti pozornost od odkrivanja nezakonitih dejanj, ki so se dogajala v državnih podjetjih. Tam, kjer so pretežno kadrovale stranke, ki so danes v opoziciji," je prepričana ministrica za kmetijstvo.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pivčeva je sicer izgubila tudi podporo poslanske skupine DeSUS, ki je po odstopu z mesta predsednice stranke ne želi več niti na mestu ministrice. Poslanci DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje njenega položaja razrešilo še pred interpelacijo. Odločitev je sicer v rokah premierja Janeza Janše. A če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše ne bi imela več glasov njihovih poslancev.

Pogojevanje poslanske skupine je po ocenah Pivčeve najmanj nenavadno, "saj takšno ultimativno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni poznano".

Očitki vlagateljic interpelacije so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu. Gre zlasti za plačila njenih gostovanj po državi, pri čemer izpostavljajo gostovanje v Izoli in na Krasu, in afero SRIPT.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na novinarski konferenci poudaril, da se preko Pivčeve kaže vzorec delovanja te vlade, da so zakoni, ustava in podzakonski akti zanje le priporočilo in ne obveza.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar praufo
    praufo 14:30 22.september 2020.

    če me spomin ne vara je časovna krinologija zgledala takole : ... odstopi šarec, odstopi oz. ga kao ne podprejo v desusu, erjavca ... desus postane del nove jajo pajdaške koalicije, šefico potem izvolijo z veliko večino, korlija ni nikjer ...prikaži več ... vlada začne delat ... potem se pa nekaj zalomi ... politik mora bit največja baraba in ta gospa sploh ni za v politiko ... pa ni bilo malo takih, ki so obupal, ona se bo naveličala, pa še zdaleč ni tak lopov kot erjavc, daleč od tega

  • Avatar Anniskossa
    Anniskossa 00:35 22.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • banedih461 22:52 21.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com