Slovenija
21 ogledov

Jurša: “Pri Jankoviću dobili vse, le predsednika vlade ne”

Franc Jurša Saša Despot
Franc Jurša. Drugi človek Desusa pravi, da Janez Janša ni najboljša, a je očitno edina možna izbira. Tudi če stranka izgubi nekaj članov ali celo kak odbor.

Zadnje dni je precej napetosti znotraj stranke?

Pri vsakih volitvah se v stranki Desus dogaja podobno. Ko smo šli leta 2004 v desno koalicijo in pred dobrimi tremi leti v levo – ampak nekako lažje je v levo kot v desno. Več članstva je očitno levo usmerjenega. Tu bodo vedno težave. Usklajevanja pri nas so zahtevna stvar, to ni isto, kot če medsebojna mnenja usklajuje ena desna ali ena čisto leva opcija. Pri nas se ideološko zelo 
razlikujemo.

Meta Vesel Valentinčič pravi, da je Desus najbolj leva stranka v državi.

Tudi osebno mislim, da smo levi, da smo celo bolj socialna stranka kot Socialni demokrati. Mogoče več izpostavljamo starejšo populacijo, ampak naš program se dotika težav vseh socialno ogroženih skupin.

Se potem vidite v desni vladi?

Osebno mnenje?

Ja.

S tem nimam težav. Sem opredeljen v čisto sredino, čeprav sem socialni demokrat, ampak sprejemam ideološko opredeljenost obojih.

Če ste socialna stranka, kako gledate na pokojninske račune, ki jih vztrajno predlaga SDS in ki bi lahko najbolj prizadeli socialno šibkejše, ki vplačujejo najmanj.

Stranki Desus v nobeni vladi ni bilo lahko. Glede na razlike z desnosredinskimi strankami bo živahneje in bolj bodo prišla do izraza naša mnenja pri tem vprašanju. Teh kresanj mnenj se pravzaprav veselim. Če bomo dosegli kak napredek v tej smeri, bomo to lahko šteli za velik dosežek stranke Desus ...

Franc Jurša | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Govorite, kot da je vlada z Janšo že dejstvo?

Ne, ni, pot je še dolga. Uskladiti se moramo glede koalicijske pogodbe. Časa imamo do torka, ko bo seja izvršnega odbora, potem pa sledi seja sveta stranke, ki se bo odločil, ali bomo šli v koalicijo ali ne.

Ste torej pripravljeni pristati na pokojninske račune?

Videli bomo, kaj se nam bo uspelo dogovoriti na tej točki. Upam, da bo desna stran upoštevala naš predlog. Tokrat smo zelo pomembni in upam, da nam bo uspelo iztržiti čim več.

Izvršilni odbor naj bi po volitvah Karlu Erjavcu zelo omejil pooblastila. Da ne sme v desno koalicijo, da ne sme biti minister in da je lahko le vodja poslanske skupine ...

Omejitve so bile precejšne in pri tem z odborom nisem soglašal. Stranka bi se morala pogovarjati z obema stranema. Tudi zdaj so bile postavljene omejitve, ker je mnoge strah, da bomo le nek privesek. Mislim, da bomo jeziček na tehtnici.

Se lahko zgodi razkol v stranki samo zaradi odločitve, da se začnete pogajati s SDS?

Razprava je bila živahna in tudi ideološko usmerjena. Vendar je pomemben le naš program, ki pa ga moramo seveda umestiti v koalicijsko pogodbo.

Ste poslanci homogeni?

Poslanci smo še najbolj homogeni. Znotraj stranke pa so pač različna mnenja, kot sem že dejal. Zelo smo si različni, ker smo bolj kot stranka neko interesno združenje.

Ste dobili že kakšno izstopno izjavo?

Nekateri govorijo, da so jih. Verjetno bo še nekaj izstopov, morda bo izstopil tudi kak odbor, kar se je zgodilo tudi leta 2004. Najbolj kritični so v Mariboru, Celju in Novem mestu, nikjer pa ni bilo posebej rečeno, da stranke tam ne bo več. Vroče glave pa se bodo ohladile, ko bo vlada sestavljena.

Franc Žnidaršič je poskusil s samostojno potjo, ker se ni strinjal z Erjavčevim vodenjem stranke. To se zanj ni najbolje izšlo.

Ob neki priložnosti je predsednik stranke rekel: “Ko je bil pri nas, je bil car, zdaj pa ni nič.” In to so dejstva. Bil je car, a je z odhodom iz Desusa dejansko zaključil svojo aktivno 
politično pot.

Kako gledate na paradoks, da zastopate upokojence, ki podpirajo pokojninsko reformo, stranka pa ji nasprotuje?

Mi ne nasprotujemo reformi. Z nekaterimi postopki okrog pokojninskega zakona pa se ne strinjamo. Moralo bi biti več dialoga v parlamentu in seveda s socialnimi partnerji. Predsedniku vlade in ministru za delo smo želeli dopovedati, da moramo vse skupaj ustaviti in se še enkrat začeti pogajati, da dosežemo konsenz. Takratna odločitev obeh ni prinesla rezultatov, ampak referendum. Ljudje so se odločili. Mi nismo vodili kampanje proti. Smo za pošteno pokojninsko reformo in jo bomo potrdili, če bo z nami usklajena. Šteti morajo delovna doba in leta dela, manj pa je pomembno, koliko je človek star. Smo pa zato, da se socialni transferji ločijo od pokojninske blagajne. To bi bilo bolj 
transparentno.

Rečeno je bilo, da vam je Zoran Janković popustil v vseh segmentih. Zakaj torej pogajanja z Janšo, če ste pri Jankoviću dobili praktično vse, kar ste želeli?

Nismo pa dobili predsednika vlade. To je pač to. Želimo, da je vse, kar je bilo v prejšnji koalicijski pogodbi, tudi v desnosredinski.

Javnost ima občutek, da je Desus ena od najbolj oportunističnih strank v državnem zboru. Tudi dogodki zadnjih tednov to nekako dokazujejo. Najprej ste podprli Jankovića, zdaj greste v pogajanja z Janšo. Se strinjate?

Ja in ne. V stranki z ideološko različno mislečimi nekaterih stvari ne moreš peljati tako kot tam, kjer so ideološko vsi na eni strani in vsi enako razmišljajo. Nekdo bi rekel, da gremo v vsako vlado, da se prodamo. To ne drži. Stranke, kakršna je Desus, bi v Sloveniji še potrebovali. Ne govorim o populaciji, ki jo pokrivamo, ampak o pripravljenosti za povezovanje z levim in desnim političnim polom.

Kaj želi Karl Erjavec v teh pogajanjih iztržiti? Omenjalo se je mesto zunanjega ministra.

V javnosti se govori marsikaj. Kaj je kdo njemu ponujal, zelo težko govorim. Ne vem. Ker je predsednik stranke, so mu najbrž kaj ponudili. Iz zgodovine vemo, da so bili več ali manj vsi predsedniki strank v vladi. Ampak organi stranke se o tem še nismo pogovarjali. Ko bo zadeva tako dozorela, da se odločimo na osnovi programa, da gremo v koalicijo, bomo govorili še o kadrih.

Franc Jurša | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Ampak Erjavec je večkrat rekel, da sam noče biti minister, da ga pa organi stranke silijo, naj se izpogaja za kakšen položaj.

Za zdaj ga ne silijo, vendar ga morda še bodo. Je pa tudi meni osebno namignil, da zdaj, ko je bil že v dveh vladah, ne bi bil več minister ter da bi ostal poslanec in dobil kakšno funkcijo v državnem zboru.

V stranki ste najbrž razpravljali o zahtevah, na podlagi katerih se gre v pogajanja z Janšo. Kakšne so te zahteve?

Mi o sami vsebini zahtev nismo posebej govorili. Jaz sem si želel, da bi na izvršilnem odboru več govorili o tistem, kar naj bi prenesli v koalicijsko pogodbo, pa nismo. Je pa res, da bo o tem razpravljala pogajalska skupina.

Torej ste v četrtek na izvršnem odboru tri ure razpravljali o bolj ali manj ideoloških vprašanjih.

Tako nekako, ja. Bilo je ogromno govora o tem, v katero smer. Ampak veste, ene smeri ni več. Tako da ostane le še ena ali pa črni scenarij in predčasne volitve.

Kaj pa Marko Voljč? Bili ste v skupini s SLS in DLGV, ko ste predlagali tretjega človeka za mandatarja. Vam ta človek ni všeč zato, ker prihaja z leve sredine, ali bolj gledate na njegove sposobnosti? Kdo bi lahko bil za vas tretji kandidat?

Vprašanje je, kaj lahko kandidat, ki ni v nobeni politični stranki, v tako kratkem času naredi, da ga bo sprejela večina poslancev v parlamentu. Nekateri so se že izjasnili, da gospoda Voljča ne bodo podprli. Zdaj vlagati napore v to, da bi zadostili nekaterim željam, interesom in potrebam z levice, ni realno.
Kdo pa bi bil kot tretji kandidat za vas primeren?

Zelo dobro bi bilo, če bi takrat, ko je bila ta ideja aktualna, našli ime. Zdaj nimam občutka, da člani izvršnega odbora stranke ne bi želeli v desnosredinsko koalicijo. Bolj se mi zdi, da jih moti, kdo bi bil mandatar na desni. Ampak mandatar je tisti, ki ga predlaga največja stranka. Tu male stranke nimamo glavne besede.

Torej Desus ni najbolj navdušen nad Janšo.

Nekateri znotraj stranke se zavzemajo za novega človeka, lahko tudi iz vrst SDS. Je pa Janez Janša predsednik stranke in mislim, da drugega ne bomo dobili.

Boste vi v pogajanjih to, da bi bil mandatar nekdo drug, izpostavili?

Tega ni realno pričakovati, ker tega ni mogoče doseči.

Je Desusu že jasno, da bo treba interventni zakon podaljšati v drugo polovico leta in zamrzniti tudi pokojnine, sicer nam bo trda predla?

Časa ni na pretek. Kaj se bo zgodilo do konca junija, ne želim napovedovati. Vsi se zavedamo, da časi niso rožnati, da pa vseeno ne smemo pozabiti na tiste, ki živijo na robu, in za te je treba poskrbeti. Katastrofa bi bila, če bi jih pahnili v še večjo revščino.

Ste si ta mesec zaslužili poslansko plačo?

Imamo parlamentarno demokracijo, tako ali drugače se je pač treba pogovarjati. Seveda je lepše, če stvari tečejo in so organi aktivni in si kot član navzoč na sestankih. Gotovo je boljši občutek kot zdaj, ko se dejansko več politizira.

Komentarjev 5
  • Trsten 13:02 23.januar 2012.

    Naj se desus prične boriti za enoto višino pokojnine.To bi bila resnično pravilna odločitev.Človek je garal 40 let. Pred leti je šel v penzijon in ima 400,00 EUR penzije.En usran Kučan ali pa Makarovićka pa uživata in ...prikaži več ne vesta kam bi prihranke vtaknila.Tudi Spomenka Hribar ima zaslužen penzion.Moja mama enostavno ne bi mogla preživet s svojo pokojnino. Ta banda udbomafijska se pa še kar preserava.

  • privat 08:43 23.januar 2012.

    poglejmo to sceno...stranka ki umira a energično zagovarja korupcijo in podiranje vrednot malih ljudi...ja ta stranka postaja stranka bogatih kapitalističnih svinj ..

  • Tupamaros 09:19 22.januar 2012.

    Upokojenci pa stranka. Uživajte pokojnino, kolikor še lahko in dajte mir resnim delovnim ljudjem. Brez čim več zaposlenih tudi pokojnin ne bo. Piramidni sistem pač.