Slovenija
18 ogledov

Jutarnji: 20 odstotkov volilo fašista Jelinčiča

Zmago Jelinčič volitve foto Dejan Mijovič Žurnal24 main
S temi besedami v naslovu je zagrebški časnik Jutarnji list v pospremil predsedniške volitve v Sloveniji in pri tem poudaril nizek rezultat Lojzeta Peterleta.

Tuji mediji so večinoma objavili krajša poročila o slovenskih volitvah, nekoliko bolj pa so se razpisali sosedja Hrvati in Italijani. Komnetarje sta v spletnih izdajah objavila le zagrebški Jutarnji list in reški Novi list. Prvi pod naslovom " Kar 20 odstotkov volilo fašista Jelinčiča" poudarja, da je to največje presenečenje volitev, drugi dve pa neprepričljiv rezultat Peterleta in nizka volilna udeležba. Novi list piše, da se zdi, da je Peterle, čeprav je zmagovalec, tudi resnični poraženec nedeljskih volitev.

Jutarnji list v nadaljevanju poudarja, da je za Peterleta glasovalo 28,49 odstotka volivcev, kar je precej manj, kot so mu kazale ankete, zato ocenjujejo, kot dodaja, da ga v drugem krogu čaka poraz proti kandidatu opozicije, za katerega pa še ni povsem jasno, kdo bo.

Jelinčičeva cigara
Komentar Jutarnji list sklene z "vrhuncem Jelinčičevega performansa v Cankarjevem domu, kjer si je po svojih napadih, nazadnje na EU, prižgal cigaro", čeprav je po novem slovenskem zakonu kajenje prepovedano v vseh zaprtih javnih prostorih.

Reški Novi list piše, da je " Lojze Peterle nedeljo preživel v pričakovanju drugega kroga, v katerem se bo njegova prednost lahko stopila, saj je zelo verjetno, da se bodo združili glasovi levih kandidatov Mitje Gasparija in Danila Türka". " Čeprav je Peterle zmagovalec, pa se zdi, da je tudi resnični poraženec nedeljskih volitev," dodaja.

V nadaljevanju Novi list poudarja, da so se slovenske predsedniške volitve spremenile v pravo dramo, ker je bila razlika med tremi kandidati, ki so dobili največ glasov, občutno manjša od pričakovane. " Četrti je skrajni nacionalist Zmago Jelinčič, ki je dobil škandalozno visokih 20 odstotkov glasov," dodaja.

Malo pozornosti v vsedržavnih dnevnikih
V Italiji prvi krog predsedniških volitev v Sloveniji odmeva predvsem v krajevnem tisku v Furlaniji Julijski krajini, manj pa v vsedržavnih dnevnikih. Poudarek je večinoma na tem, kako se je Lojze Peterle, kateremu so predvolilne analize namenjale okoli 38 odstotkov glasov v prvem krogu, ustavil le pri 28 odstotkih. Poleg tega so italijanski mediji pozorni tudi na volilni uspeh Zmaga Jelinčiča.

Vodilni italijanski dnevnik Il Corriere della Sera namenja slovenskim predsedniškim volitvam krajši članek na zunanjepolitičnih straneh z naslovom Slovenija v drugi krog - Peterle se je ustavil pri 28 odstotkih. Corriere della Sera piše, da nekdanji premier vodi, čeprav z odločno nižjim rezultatom v primerjavi s predvidevanji. Peterletu takoj sledita oba kandidata levice Danilo Türk in Mitja Gaspari, med katerima je razlika tako majhna, da bo ime kandidata, ki se bo v drugem krogu pomeril s Peterletom, znano šele po končanem štetju glasov. Na četrtem mestu pa je " radikalni desničar s ksenofobnimi težnjami" Zmago Jelinčič.

Il Corriere della Sera piše tudi o nizki volilni udeležbi. Zmagovalec, še piše Corriere della Sera, se bo na predsedniško mesto umestil nekaj dni pred začetkom slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.