Slovenija
46 ogledov

Jutarnji list: Slovenija spet grozi

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Hrvaški mediji. Slovenija bi lahko Hrvaški še naprej postavljala prepreke na evropski poti, čeprav ne zaradi mejnih vprašanj. Izpostavljajo zlasti Ljubljansko banko.

Hrvaški Jutarnji list pod naslovom Slovenija spet grozi – Pustite Ljubljansko banko na Hrvaško ali pa blokiramo pogajanja naprej piše o zadovoljstvu Evrope nad nedeljskim izidom referenduma v Sloveniji, pri čemer izpostavlja izjave predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa in predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzka, sicer strankarskih kolegov Janeza Janše v Evropski ljudski stranki, katere članica je tudi Jadranka Kosor.

Jutarnji list povzema Buzkovo izjavo, da je reševanje dvostranskega vprašanja pomembno za celotno regijo, ne le za Slovenijo in Hrvaško, pri čemer izpostavlja, da način, na katerega državi rešujeta spor, postaja pomemben precedens.

Evropski diplomati – Slovenija še vedno preti
Hrvaški časnik pa pri tem opozarja, da bi Slovenija utegnila Hrvaški na njeni evropski poti vendarle postaviti še več preprek, čeprav mejni problem ni več vprašanje.

"V diplomatskih krogih se že zdaj sliši, kako bi Slovenija lahko blokirala zapiranje poglavja o prostem pretoku kapitala," piše Jutarnji list. Po njihovem pisanju nekateri evropski diplomati menijo, da bi si sicer Slovenija na ta način lahko prislužila izolacijo, saj se to vprašanje dotika vprašanja zasebnih podjetij in ne odnosov med državami ali spoštovanja evropske zakonodaje. Časnik sklene, da je vendarle glavna ovira za končanje hrvaških pristopnih pogajanj še vedno odprto poglavje o pravosodju, zaradi česar nihče v Bruslju ne želi napovedovati, kdaj bi se lahko pristopna pogajanja zaključila.

Leto je izgubljeno
Časnik še ocenjuje, da bodo do konca junija odprli poglavje o obrambi in zunanji politiki, ki ju je doslej blokirala Slovenija, medtem ko se med evropskimi državami vodi razprava, kako odpreti poglavje 23, in sicer o pravosodju in temeljnih pravicah. Jutarnji list dodaja, da je odprtje omenjenega poglavja do konca junija odvisno od Nizozemske, medtem ko je vse pripravljeno za odprtje poglavja o konkurenci.

"Hrvaška bo morala odpreti vsa tri preostala poglavja pred poletnimi počitnicami, da bi imela priložnost skleniti pogajanja na začetku leta 2011. Letošnje leto je že izgubljeno za njihovo zaprtje, ocenjujejo v EU," še piše Jutarnji list.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.