Slovenija
24 ogledov

Jutri bodo prejeli odpovedi

Primorje Suzana Kos
Zaposlenim v Primorju bodo v petek začeli deliti odpovedi delovnega razmerja zaradi stečaja.

Ožbej Marc iz Primorja je povedal, da je bilo v Primorju ob stečaju zaposlenih 651 delavcev, med katerimi so 303 s stalnim bivališčem v Občini Ajdovščina. Med delavci je veliko zaščitenih kategorij, 280 jih je starejših od 55 let, 75 pa invalidov. Predvsem slednji bodo zelo težko našli novo zaposlitev, približno polovica vseh pa bi lahko delo našla v prihodnjih šestih mesecih, je še povedal vodja splošno-kadrovskega sektorja v Primorju Marc.

Pomaga jim tudi župan

Ajdovski župan Marjan Poljšak, ki že vseskozi išče možne rešitve za zaposlitev brezposelnih delavcev Primorja, je predlagal nekaj ukrepov, ki so jih svetniki sprejeli. Mnogi so sicer menili, da je razprava in celotna izredna seja občinskega sveta odveč, saj so se razmere v času med sklicem in izvedbo seje močno spremenile.

Angel Vidmar iz DeSUS je dejal, da so sedanji in mogoči prihodnji lastniki Primorja "alfa in omega in je zato vse govorjenje na izredni seji mlatenje prazne slame, s katero ne bodo nikomur pomagali". V svetniški skupini SDS pa so menili, da je že preveč vtikanja politike v gospodarstvo in bi zato novim podjetnikom bolj pomagali s tem, da bi jih "pustili pri miru, da se samo dogovorijo".

Kljub vsemu pa so sklepe ob koncu le podprli, saj nihče izmed svetnikov ni želel, da bi o njem govorili kot o tistem, ki je nasprotoval pomoči za iskanje novih zaposlitev brezposelnih iz Primorja. Občina Ajdovščina se je tako zavzela, da bo pomagala skupini strokovnjakov, ki želi ohraniti gradbeno dejavnost in s tem vse strokovno znanje v novem podjetju. Obenem pa so se svetniki zavzeli za ohranitev blagovne znamke Primorja in referenc.

Sestal se bo s stečajnim upraviteljem

Župan Marjan Poljšak je dejal, da se bo v prihodnjih dneh zagotovo sestal s stečajnim upraviteljem Primorja Rudolfom Hramcem, sodelovali pa naj bi tudi z upniškim odborom in drugimi, ki lahko vplivajo na potek stečaja.

Svetniki so sprejeli še nekaj sklepov, s katerimi želijo spodbuditi gospodarski razvoj v občini. Med drugim bodo začeli z aktivnostmi za oblikovanje občinskega sklada, ki bo sofinanciral stroške dela novih zaposlitev ter spodbujal odpiranje novih delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.