Slovenija
105 ogledov

Jutri burja do 180 km/h

burja v Vipavski dolini Bralec Žurnala
V zadnji uri je bil najvišja izmerjena hitrost burje 140 km/h. Tovornjaki so obstali, v Koper pa ladje ne morejo pluti. Zaradi vremena imajo težave tudi v Italiji in na Hrvaškem.

Ajdovski šolarji ostajajo doma tudi v petek. Tako je namreč sklenil krizni štab na občini Ajdovščina, ki se je za podaljšanje ukrepa odločil zaradi napovedi, da utegnejo sunki burje v prihodnje doseči tudi 180 km/h.

V Dvorani prve slovenske vlade Ajdovščina pa so odpovedane vse prireditve tudi v soboto. Na ajdovski občini starše naprošajo, naj si zagotovijo varstvo svojih otrok, če pa tega ne morejo, naj se povežejo z ustanovo, ki jo otrok obiskuje – varstva po šolah in vrtcih bodo namreč organizirana le v primeru potreb.

Doma ostajajo tudi šolarji iz Vipavske doline.

Posledice odpravljajo sproti, težava so strehe

Kot še sporočajo iz Vipavske doline, je bilo od sinoči do današnjega dopoldneva opravljenih 18 intervencij, večinoma je burja poškodovala kritine novih objektov, trenutno pa so težave s fotovoltaično elektrarno v Gojačah.

Vse pristojne službe za pomoč in reševanje so aktivirane in v pripravljenosti.

GRC Ajdovščina, kjer so aktivni vsi poklicni gasilci, za zdaj brez težav in sproti odpravlja posledice burje, sporočajo iz vetrovnega mesta. Vendar pa gre zaloga 400 vreč, pripravljenih za obteževanje streh, počasi h koncu, zato bodo že danes pomagali polniti nove vreče prostovoljni gasilci. Jutri pa bodo poleg poklicnih reševalnih enot v pripravljenosti tudi vsa ajdovska prostovoljna gasilska društva.

Ajdovski gasilci so sicer ponoči posredovali le pri dimniškem požaru v Budanjah in ob odkritju strehe drvarnice sredi mesta. Po podatkih regijskega štaba civilne zaščite za obveščanje je sredino divjanje burje povzročilo poškodbe na 20 objektih, v intervencijah je sodelovalo skoraj 90 reševalcev. Poškodovanih občanov ali reševalcev ni bilo.

Kot je za STA povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ajdovščini Igor Benko, so poklicni gasilci največkrat posredovali pri odstranjevanju podrtih dreves, odkrivanju streh in padanju predmetov na ulice. Odstranjevali so tudi prevrnjene smetnjake in reklamne panoje.

Ponoči je bilo mirneje

Sunki burje so se ponoči nekoliko umirili, zato so v regijskem centru za obveščanje v Novi Gorici zabeležili le manjša posredovanja gasilskih enot. Poročil o večji škodi, ki bi jo povzročili sunki vetra, za zdaj ni, bo pa lahko dan razkril kakšno, je za STA povedal dežurni v Gasilsko-reševalnem centru Ajdovščina.

Podjetje Delo prodaja se je odločilo, da zaradi močnega vetra danes ne bosta odprta kioska v Ajdovščini in Postojni. Burja je objekt v Ajdovščini prestavila za nekaj metrov, za zdaj pa si zaposleni ne upajo preveriti, kaj se je zgodilo v notranjosti. Ob vetrovnih razmerah bi bilo odpiranje vrat in prestavljanje časopisov namreč nesmiselno, so nam pojasnili v podjetju. Najmanj dva zaposlena tako ostajata doma.

Tovorni promet ustavljen

Burja je največ nevšečnosti povzročila v tovornem prometu, saj so na parkiriščih ostali parkirani številni tovornjaki. Pot bodo nadaljevali lahko šele tedaj, ko sunki burje ne bodo več presegali 130 kilometrov na uro, tovornjaki s ponjavami in hladilniki pa bodo morali počakati do tedaj, ko bo burja pihala le do 100 kilometrov na uro.

Zaradi burje je trenutno prepovedan promet na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščino za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse; na cestah Ajdovščina–Selo in Tri hiše–Volčja Draga pa za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike.

V koprskem pristanišču, ki sicer ostaja zaprto za ladijski promet, burja tudi ponoči ni povzročila nobene škode, položaj pa je pod nadzorom, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik. O tem, kdaj bo ladijski promet zopet stekel, Šik ni želel špekulirati, saj o tem odloča republiška uprava za pomorstvo.

 

Danes manj močno, jutri pa še huje

Po napovedih meteorologov naj bi burja danes popoldne nekoliko oslabela, v petek pa naj bi se začela ponovno krepiti. Rdeči alarm tako ostaja za celotno Primorsko. Močni burji pa se bodo pridružile še nizke temperature in sneženje, kar bo še povečalo občutek mraza.

Burja bo v sunkih presegala 140 km/h.

Več o vremenu si lahko preberete na portalu vreme.net.

Komentarjev 1
  • gggg 10:50 02.februar 2012.

    Torej se tudi kioski postavljajo tako, da je čim ceneje - samo na tla ga postaviš. In potem se ljudje sprašujejo zakaj premika kioske, zakaj odkriva strehe, zakaj...Ja, ljudje, ob projektiranju je treba tudi razmišljat!