Slovenija
20 ogledov

Jutri druga prisega Jankovića

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ljubljanski mestni svet z Listo Zorana Jankovića, ki ima v svetu večino, jutri začenja z delom. Prisega pred drugim mandatom.

Delo bodo po Jankovićevih napovedih nadaljevali tudi vsi štirje dosedanji podžupani. Največji svetniški skupini koalicij ne bo treba sklepati, saj ima absolutno večino. V ljubljanskem mestnem svetu bo več kot polovica svetnikov ponovila svoj mandat, saj jih je bilo od 45 ponovno izvoljenih 28. V tokratni sestavi bo zastopanih sedem list, kar je ena manj kot doslej.

S 25 mesti, kar je dve več kot doslej, ostaja najmočnejša Lista Zorana Jankovića, ki ostaja skoraj nespremenjena. Ponovno so bili izvoljeni tudi vsi štirje dosedanji podžupani, in sicer Aleš Čerin, Jadranka Dakić, Janez Koželj in Jani Möderndorfer, ki jim je novi stari župan podžupansko mesto obljubil tudi v prihodnje. Župan je sicer že pred volitvami omenjal možnost petega podžupanskega mesta, vendar ime še ni znano.

Drugi najmočnejši SDS, tretji SD
Z devetimi svetniki ostaja druga največja svetniška skupina SDS, ki bo imela enega svetnika več kot doslej. Ekipa bo sicer povsem prenovljena, saj nihče iz dosedanje sestave mestnega sveta svojega mandata ne bo ponovil. V novi ekipi so tudi trije nekdanji ministri: Zofija Mazej Kuković, Dragutin Mate in Žiga Turk ter nekdanja direktorica direktorata na šolskem ministrstvu Mojca Škrinjar.

S štirimi svetniki bo tretja najmočnejša svetniška skupina SD, ki je tako ohranila enako število mest iz dosedanjega mandata. V ekipi bosta dve novi imeni, ponovno pa bosta v njej Metka Tekavčič in Gregor Istenič. Njihova dolgoletna svetnica in nekdanja županja Danica Simšič na tokratnih volitvah ni kandidirala.

Stožice, Plečnikov stadion, garažne hiše
Mestni svet je v preteklem mandatu sprejel tudi nekaj odločitev in načrtov, ki se še uresničujejo. Med večjimi je tudi projekt javno-zasebnega partnerstva za gradnjo športnih objektov in trgovskega centra v Stožicah. Za stadion in dvorano so avgusta dobili odločbo o poskusnem obratovanju za devet mesecev, trgovski del naj bi bil končan predvidoma do konca prihodnjega leta. Plečnikov stadion za Bežigradom pa na začetek načrtovane obnove še čaka.

V Ljubljani je trenutno v delu garažna hiša pod Kongresnim trgom, gradnja garažne hiše pod ljubljansko osrednjo tržnico pa se še ni začela. Za izdajo gradbenega dovoljenja je bila namreč potrebna obvezna razlaga prostorskega odloka za območje v središču mesta, nasprotniki gradnje garažne hiše pa so zahtevali zbiranje podpisov za razpis referenduma o omenjeni obvezni razlagi. Rok za vročitev podpisov se izteče v torek.

Prav tako je v izvedbi nadgradnja Regijskega centra za ravnanje z odpadki na Barju, ljubljanska občina pa bo v prihodnjem mandatu nadaljevala tudi z obnovo kanalizacijskega sistema v več delih mesta.

V načrtu je tudi gradnja mostu ter povezovalne ceste med Roško in Njegoševo, s čimer se bo sklenil notranji cestni obroč. V bližini, na območju Cukrarne, pa bo tudi skupno upravno središče. Na ljubljanski občini pripravljajo še gradnjo Centra sodobnih umetnosti na območju nekdanje tovarne Rog, gradnjo Plavalno-gimnastičnega centra Ilirija in ureditev mestne negovalne bolnišnice v prostorih stare Pediatrične klinike na Vrazovem trgu.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.