Slovenija
14 ogledov

Jutri odločitev o vladi

Če DeSUS v ponedeljek izglasuje odhod iz koalicije, bo ta ostala brez poslanske Žurnal24 main
Odhod iz vlade jutri na svetu stranke DeSUS. Do referenduma po pričakovanjih manjšinska vlada.
Analitiki se strinjajo, da bi bile predčasne volitve ena boljših rešitev, a opozarjajo, da so še vedno zelo malo verjetne. Kolikšne so možnosti zanje, bo bolj jasno po referendumski nedelji 5. junija. Analitik Vlado Miheljak je za STA povedal,  da bo pokojninska reforma verjetno padla, vlada pa bo "životarila" do konca. Po ocenah Matevža Tomšiča bi bile v tem primeru predčasne volitve optimalna možnost. Po referendumih so možni številni scenariji – od manjšinske do tehnične vlade, predčasnih volitev ter paktiranja "ostankov" koalicije z opozicijo. V  SDS so glede zadnje možnosti za STA povedali, da ne nameravajo sodelovati pri nobenih takšnih "avanturah".

Svet stranke DeSUS bo v ponedeljek odločil o predlogu izvršnega odbora, naj stranka izstopi iz vlade. Odločitev je izvršni odbor sprejel po tem, ko je po odstopu ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan odhod iz vlade napovedal predsednik stranke Karl Erjavec.

Zadnja napoved DeSUS-a je prva uresničitev Erjavčevih groženj z odhodom iz koalicije, ki jih je bilo v Pahorjevi vladi kar nekaj. Prvič ji je grozil, še preden je bila vlada formirana, saj je zahteval tri ministrstva. Želenega obrambnega ministrstva ni dobil. Drugič je Pahorju žugal z odhodom, če bi zahteval njegovo razrešitev zaradi Patrie, a so ga z mesta ministra za okolje odnesle šele "kante za smeti".

Pred odstopom Trobec Bučanove je pogojeval njeno imenovanje in grozil tudi ob imenovanju njenega predhodnika Henrika Gjerkeša, ko je zahteval odhod Franca Žnidaršiča. Slednji ni želel odreči gostoljubja poslancu Viliju Rezmanu, s katerim je Erjavec prišel v spor zaradi imenovanja Gjerkeša.

DeSUS je izstope iz vlade napovedoval tudi ob predlagani zamrznitvi pokojnin in ni podprl proračunov za leti 2011 in 2012. Najbolj ostro doslej pa je Erjavec proti predlogom vlade nastopil v primeru pokojninske reforme. V stranki so že ob sprejetju zakona napovedali, da se bodo ob referendumu vključili v kampanjo na strani nasprotnikov reform.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.