Slovenija
12 ogledov

Jutri pogovor z Dimičevo

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije naj bi se na sredini seji pogovorila z nekdanjo vodjo kabineta predsednika vlade Simono Dimic. Na dnevni red je namreč uvrščen "razgovor z osebo, vabljeno na sejo".

Komisija je že oktobra Dimičevo povabila na pogovor glede domnevnih nepravilnosti, vendar sredinega pogovora z Dimičevo niso ne potrdili ne zanikali.

Dimičevi so mediji sredi oktobra očitali vrsto nepravilnosti pri nakupu in obnovi hiše v ljubljanskih Murglah, med drugim, da je od banke NLB dobila za svojo plačo nesorazmerno visoko posojilo pod izredno ugodnimi pogoji, da so hišo obnavljali delavci Vegrada, material za obnovo pa naj bi prihajal tudi z gradbišča Celovških dvorov.

Dimičeva v javnih nastopih na očitke ni uspela prepričljivo odgovoriti. Primer so pod drobnogled vzeli tako kriminalisti kot tudi protikorupcijska komisija. 22. oktobra je Dimičeva nepreklicno odstopila z mesta vodje kabineta. Tri dni kasneje pa je Komisija za preprečevanje korupcije uradno potrdila, da je Dimičevi že poslala vabilo na pogovor.

Protikorupcijska komisija je na lastno pobudo in na podlagi podatkov, pridobljenih od oseb, ki ne želijo razkriti svoje identitete, začela več postopkov preučitve domnevnih nepravilnosti v povezavi z Dimičevo. 19. oktobra so na komisiji napovedali, da bodo zaradi resnosti navedb omenjeno zadevo obravnavali prioritetno. O podrobnostih preiskave niso želeli govoriti.

Preiskava zoper Dimičevo naj sicer ne bi bila usmerjena le v obnovo hiše v Murglah, pač pa tudi v posle njenega strica Tomaža Kastelica z Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji. Te posle je protikorupcijska komisija že pregledala in našla znake korupcije, a so preiskovalci po neuradnih podatkih prišli do novih sumov. Prav tako je pod lupo tudi prodaja letalskih kart, ki jih je državnemu protokolu prodala agencija v lasti Romana Horvata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.