Slovenija
23 ogledov

Jutri rezultati revizije glede NPU

kresal ifp 210908 Žurnal24 main
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes bo v torek dopoldne podal izjavo za javnost ob izdaji revizijskega poročila o pravilnosti in smotrnosti zagotavljanja poslovnih prostorov za potrebe ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

Računsko sodišče je postopek začelo že lani poleti, nanašal pa se je na poslovanje v obdobju med 1. januarjem 2007 in 30. junijem 2010. Šoltes je takrat pojasnil, da bodo pregledali razpolaganje z nepremičninami, vključno s predpogodbo za stavbo na Litostrojski cesti v Ljubljani, ter najem poslovnih prostorov za potrebe NPU na Dimičevi ulici, prav tako v Ljubljani. Ocenjevali bodo "skozi prizmo pravilnosti in smotrnosti", je še dejal ob začetku postopka.

Osnutek revizijskega poročila je bil izdan na začetku maja, na začetku junija pa je časnik Delo poročal, da naj bi MNZ glede pridobivanja poslovnih prostorov dobil negativno mnenje. Revizorji naj bi po pisanju Dela v obeh primerih, torej tako glede Dimičeve, kjer stoji NPU, kot Litostrojske, ugotovili, da ministrstvo za notranje zadeve nepremičnine ni pridobilo na podlagi ustreznega postopka po zakonu o javnem naročanju.

V primeru objekta na Litostrojski naj bi ministrstvo ravnalo tudi v nasprotju z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, v primeru objekta na Dimičevi, kjer zdaj domuje NPU, pa je menda kršilo še uredbo o stvarnem premoženju države, je še objavil časnik. Tako na ministrstvu kot na računskem sodišču zadeve niso komentirali, saj je postopek še potekal.

NPU razlog za interpelacijo

Poleg računskega sodišča postopke s pridobivanjem prostorov za NPU preučuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Najem stavbe NPU je bil sicer eden izmed očitkov v drugi interpelaciji proti ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, ki jo je ministrica prestala konec aprila lani. Zaradi omenjenega najema je bila zoper ministrico vložena tudi kazenska ovadba.

V opoziciji namreč menijo, da je pri podpisu pogodbe z Ram Investom za prostore NPU prišlo do negospodarnega ravnanja. Očitali so ji klientelistično in škodljivo ravnanje.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je marca letos pozval Šoltesa, naj sodišče čim prej zaključi omenjeni revizijski postopek. Gorenak namreč meni, da Šoltes vodi revizijo že skoraj leto dni zato, ker ščiti Kresalovo. Šoltes je Gorenakove navedbe zavrnil in dodal, da je vsaka oblika pritiskov na računsko sodišče med samo revizijo popolnoma neprimerna.

Komentarjev 3
  • VERITA 20:40 08.avgust 2011.

    Adijo, pa zdrava ostani......

  • principiumnovum 17:50 08.avgust 2011.

    Grozno koliko zla se je zgodilo v Sloveniji pod eldeesarskim škornjem. Grozno...

  • pesjan 17:13 08.avgust 2011.

    tu je vse v redu ---bo rekla Katarinca ?