Slovenija
30176 ogledov

Po petih mesecih konec teh nadležnih ukrepov

koronavirus
1/6
Saša Despot
Po skoraj petih mesecih se v šole vračajo srednješolci, v dveh regijah se odpirajo terase gostinskih lokalov. V šolah bodo morali učitelji in učenci od 6. razreda tudi v matičnih razredih nositi maske. Zaostrujejo se tudi pogoji za vstop v državo.

Vlada se je ta teden zaradi boljše slike z okužbami v posavski regiji in v regiji jugovzhodna Slovenija odločila za enotedensko testno obdobje, v katerem bo od določenih pogojih dovoljeno streči na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Lokali so sicer zaprti že od 23. oktobra.

V ti dve regiji bodo lahko na pijačo ali obrok potovali vsi prebivalci Slovenije z izjemo obalno-kraške regije, ki je zaradi povečanega števila okužb v rdeči fazi. Med oranžno in rumeno obarvanimi regijami prehajanje ni omejeno.

Če se bo število okužb povečalo, bo vlada lokale znova zaprla, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja. O obratovanju po izteku poskusnega obdobja bo vlada presojala na seji prihodnji teden.

Strogi pogoji za odprtje

Zaposleni v gostinskih lokalih in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni se bodo tudi morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom - izjeme veljajo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo.

koronavirus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med osebami bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta bo določeno največje dovoljeno število gostov.

Nujno bo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso ali vrt ter razkuževanje miz pred menjavo gostov za njimi. Nujna bo tudi odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe ter igrače, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov. Vstop v gostinski lokal bo dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

V šole tudi vsi dijaki, no, polovica

Jutri bo pouk v šoli stekel še za dijake prvih treh letnikov srednjih šol, ki so se od doma izobraževali od zaprtja šol sredi oktobra. Začeli bodo tudi prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej za zaposlene, starejše od 50 let.

Pouk za dijake bo v ponedeljek stekel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki polovice oddelkov en teden izobraževali doma, druge polovice pa v šoli, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Za dijake četrtih letnikov in nižjega poklicnega izobraževanja, ki so v šole odšli pred nekaj tedni, se v ponedeljek ne spreminja nič in se bodo še naprej vsi izobraževali v šoli.

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiške Al-Mansour so imeli te dni največ dela ravnatelji in njihovi pomočniki, ki so morali izvajanje pouka prilagoditi tako, da bo mogoče izvajati model C, in o tem, kateri oddelki bodo prvi teden ostali doma, obvestiti dijake.

Kljub temu je Al-Mansourjeva zagotovila, da bodo srednje šole v ponedeljek pripravljene. Za vračanje vseh vseh dijakov je bil sicer skrajni čas, saj je dolgotrajno šolanje na daljavo pri njih pustilo določene posledice, pravi.

Po priporočilih, ki jih je šolam že pred časom poslal Zavod RS za šolstvo, bodo v srednjih šolah po besedah Al-Mansourjeve prvih 14 dni pri pouku zgolj ponavljali snov, da lahko učitelj ugotovi, koliko znanja so dijaki osvojili na daljavo. V kolikor bodo ugotovili manko, pa bodo skušali to nadoknaditi, tudi z dodatnimi urami, kjer bo to potrebno.

Odpirajo se tudi dijaški domovi. 

V šolah ves čas, ne le na hodnikih, obvezne maske

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po ta teden spremenjenem odloku bodo morali vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej. Za slednje do zdaj maske niso bile obvezne, ko so bili v matičnih učilnicah. Nošenje mask je po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec ukrep, ki v danih razmerah vsem "skupaj zagotavlja, da se bomo lahko šolali v šolah". Še naprej je določeno tedensko testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Učitelje bodo prednostno cepili 

V prihodnjem tednu bodo pristojni začeli tudi s prednostnim cepljenje poti covidu-19 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Najprej bodo cepili zaposlene, starejše od 50 let, nato vse ostale, ki so izrazili interes. Minister za zdravje Janez Poklukar je v soboto izrazil upanje, da se jih bo za cepljenje odločilo čim več, saj gre tako za zdravje zaposlenih kot za zdravje otrok, pa tudi za prizadevanja, da šole ostanejo odprte.

Spet najmanj pet dni karantene po prihodu domov

mejni prehod Obrežje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri vstopu v Slovenijo znova manj izjem, prekinitev karantene možna šele peti dan. Ponovno se vzpostavljajo kontrolne točke na cestnih povezavah na notranjih mejah, spremembe so na seznamu rdečih držav ter pri izjemah za vstop v državo brez karantene in brez negativnega izvida testa. Novost je tudi možnost prekinitve karantene šele peti dan po napotitvi.

 
Komentarjev 22
  • Šakal. 10:20 08.marec 2021.

    https://www.youtube.com/watch?v=_zZM60W-lf8

  • CORONABUCI 09:45 08.marec 2021.

    https://www.facebook.com/101017414921399/photos/a.101050924918048/313538890335916/?__cft__[0]=AZXiEcY-Mm72TFSZiEGfL_Oa-7EdfuZbK0Y0folPuKTIw-QP-wSELtXLFvuK3HhPsma-kYXxlspJ_vx4ax9F9c40TmXJRGJWpSOhnQKfJfYcGkAhlw2z7SNDhJcbO-zQV5ddU8FkLaLMxCcO4VyBd0d_UTrLp0hYN_FQBEd9Aela2w&__tn__=-UK-R

  • antivakcinar 09:44 08.marec 2021.

    Nadležni ste tudi vi poročevalci laži in zavajanja ki sodelujete v tej igri prevar.

Sorodne novice