Slovenija
17 ogledov

Jutri uradno znana odločitev sodišča

Zagotovo bomo na referendum odšli 10. aprila – takrat bomo odločali o pokojninsk Žurnal24 main
Jutri bo uradno znana odločitev ustavnega sodišča glede tega, ali bi lahko zaradi zavrnitve pokojninske reforme na referendumu nastale protiustavne posledice.

Ustavni sodniki bodo odločitev, ki so jo sprejeli v četrtek, jutri razglasili ustno. Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude je za STA dejal, da je bila odločitev glede zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ena najtežjih odločitev ustavnega sodišča do zdaj.

Strokovnjaki se sicer strinjajo, da bi sodišče le težko preprečilo referendum o pokojninski reformi. Tako so tudi že v četrtek zaokrožile neuradne informacije, da bomo po odločitvi ustavnega sodišča volivci o pokojninski reformi lahko odločali na referendumu. Sindikati in politiki neuradnih informacij niso želeli komentirati.

Unikatna država
Premier Borut Pahor na četrtkovi tiskovni konferenci po seji vlade ni želel ugibati o tem, kakšna bo odločitev sodnikov, je pa zagotovil, da jo bodo spoštovali. Ob tem je spomnil, da bi bila Slovenija unikatna država – po njegovih besedah se nikjer drugje o fiskalnih vprašanjih ne odloča na referendumih.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je dejal, da jih v primeru, če bo referendum prepovedan, čaka intenzivno delo, da bi lahko zakon uveljavili s 1. julijem letos. Če pa referendum bo, bodo s kampanjo poskušali ljudi prepričati, naj zakon podprejo.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.