Slovenija
35 ogledov

Jutri velika nevarnost poledice

poledica, mraz, cesta, vo%C5%BEnja Žurnal24 main
Jutri bo rahel sneg zaradi temperatur nad lediščem prehajal v dež. Zaradi mrzle podlage obstaja na izpostavljenih mestih nevarnost poledice. Hitrost vožnje prilagodite razmeram!

"Jutri bo na severovzhodu Slovenije še delno jasno, drugod delno oblačno. Predvsem v zahodni Sloveniji se bo pojavljal rahel sneg, ki bo bo zaradi višjih temperatur čez dan prehajal v dež. Ta bo v stiku s tlemi zmrzoval, zato bo obstajala nevarnost žleda in poledice," nam je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (ARSO) Brane Gregorčič. "Možnost poledice bo povsod, kjer bo deževalo," dodaja. 


Peljite počasi!
"V primeru poledice se bomo pri isti hitrosti, pri kateri bi se na suhem ustavili v desetih metrih, ustavili šele po stotih metrih. Če peljemo v mestu 50 km/h, moramo ob napovedi ledu peljati pet km/h,"
nam zatrdi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.

Küzmič nadaljuje, da je takrat, ko vozilo začne zanašati, že prepozno, saj bo avtomobil drsel nenadzorovano in ne moremo ukrepati. "Nevarne so lokalne ceste v odročnih krajih in obmestnih naseljih, saj pridejo zadnje na vrsto, večinoma pa sploh niso posute."

Snega ni na vidiku
Po Gregorčičevih besedah se bo v naslednjih dneh nadaljevalo podobno vreme. "Na severozahodu države bo še nekaj jasnine, drugod bo oblačno. Največ padavin bo na zahodu države, predvsem ob gorskih pregradah. Topleje bo," poudarja prognostik in dodaja, da v prihodnje kakšne večje količine snega ni pričakovati.

Napoved vpliva vremena na počutje: V četrtek bo vremenski vpliv obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli z vremenom povezane težave, krepili se bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje v noči na petek bo moteno. Priporočena je večja previdnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.