Slovenija
35 ogledov

Jutri vsi psi na povodce

lisica Shutterstock
Jutri se začenja akcija cepljenja lisic, ki bo trajala vse do novembra. Na Vursu pri tem opozarjajo, naj lastniki svoje pse sprehajajo na povodcu.

Danes je Veterinarska uprava RS (Vurs) začela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Cepljenje opravljajo predvsem zaradi varovanja ljudi pred steklino in populacije lisic v gozdovih. S položenimi vabami se aktivno zaščiti populacija lisic v slovenskih gozdovih ter prepreči širjenje bolezni.

Pri akciji, ki bo trajala do novembra, bodo piloti domačih športnih društev na celotnem ozemlju Slovenije z višine 300 metrov z zato posebej prirejenimi športnimi letali spuščali vabe. Športna letala letijo iz Portoroža, Murske Sobote, Letališča Jožeta Pučnika in Novega mesta.

Na spletni strani Vursa lastnike psov opozarjajo, naj zaradi vab, ki so namenjene divjim živalim, lastniki psov svoje ljubljenčke na sprehode vodijo privezane. V primeru, da pes vabo poje, je ta zanj neškodljiva in se z njo zagotovi le imunizacija.

Ne dotikajte se vab

V veterinarski upravi ob tem opozarjajo, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Držite se naslednjih opozoril:

  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto.
  • Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto.
  • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih.
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.
Komentarjev 1
  • Lavdan 13:32 28.september 2012.

    Ali bodo tudi po Ljubljani odmetavali vabe.