Slovenija
13 ogledov

Jutri začetek tedna mobilnosti

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Potuj pametneje, živi bolje – to je geslo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra. Ponekod bodo mestna središča zaprta za ves promet.

Deveti Evropski teden mobilnosti letos poteka v 31 občinah, kar je rekordno število. Številna mesta bodo ob tej priložnosti zaprla del svojih ulic za avtomobile in izvedla različne ukrepe za trajnostno mobilnost z namenom spodbuditi večjo telesno dejavnost, odpravljati čezmerno telesno težo in debelost, zmanjševati onesnaženost zraka itd. Kakšna ureditev bo v vašem mestu ali vam bližnjih mestih, lahko preverite na spletni strani www.tedenmobilnosti.si.

Glavni namen projekta je spodbuditi občine k sprejemanju ukrepov za manjšo uporabo avtomobilov. Še pred uradnim začetkom tedna (danes ob 18. uri) bo v prestolnici župan Zoran Janković odprl razstavo Ljubim zeleno Ljubljano: razstava trajnostne mobilnosti in zelenih rešitev za mesto.

Celoten program dogodkov v Ljubljani si lahko ogledate na tej povezavi, spodaj izpostavljamo nekatere zanimivejše:

16.–22. september: brezplačno parkiranje na parkirišču P + R na Dolgem mostu
16. september: poostren nadzor hitrosti in uporabe zaščitnih čelad voznikov enoslednih vozil
17. september: Celoten dan bo v znamenju kolesarjenja (informiranje na različnih točkah, okrogla miza, lutkovna predstava za otroke Bici-kleta, poostren nadzor nad nepravilnim parkiranjem in ustavljanjem na kolesarskih površinah).
18. september: V soboto bo poudarek na mobilnosti in zdravju. Med 10. in 12. uro bo potekala kolesarska parada Kolo= "kool".
19. september: Na Viču lahko obiščete poligon s preventivnimi vsebinami.
20. september: Udeležite se lahko posveta Civitas elan, predavanja o uporabi rastlinskega olja za pogon kmetijske mehanizacije ali pa preizkusite telesno pripravljenost na Fužinskem gradu oziroma Taborski piramidi.
21. september: Predavanja in ostali dogodki bodo posvečeni odgovorni uporabi avtomobilov.
22. september: Dan brez avtomobila – v Ljubljani bodo ob tem dnevu zaprli Slovensko cesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.