Slovenija
23 ogledov

Jutri začetek zbiranja podpisov

Glasovanje Gregor Katič
V ponedeljek bo začel teči 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za referendum o slabi banki.

Pobudo za referendum je vložil sindikat KNG, ki se je v preteklih dneh o umiku pobude neuspešno pogajal z ministrstvom za finance. Obe strani sta sicer še vedno pripravljeni na pogovore, a sindikat zahteva popolnoma novo rešitev.

Rešitev iskala tudi polika

Možnosti umika pobude za referendum o slabi banki je v teh dneh iskala tudi politika. Preboja niso dosegli. Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG), pobudnik referenduma o zakonu o t. i. slabi banki, je v petek vse odgovorne v državi pozval, naj poiščejo nove rešitve za sanacijo slabih bančnih terjatev, ki bo užival najširše možno soglasje.

V sindikatu so zagotovili, da podpirajo sanacijo bančnega sistema, ker je ta pomembna za hitrejši razvoj slovenskega gospodarstva in družbe. Zavedajo se tudi, da je neka oblika državne intervencije potrebna. Hkrati pa podpirajo boljše rešitve od trenutne, in to takšne s čim večjo strokovno in drugo podporo, saj gre pri tej sanaciji za izjemno pomembno strateško vprašanje, ki nima le finančnih, ampak tudi dolgoročne razvojne, politične in socialne posledice.

Ustavna presoja referenduma

Kako bodo tekli pogovori naprej, ni znano, a do dogovora o novi rešitvi, kot jo zahteva sindikat KNG, se bodo vse referendumske aktivnosti nadaljevale. Koalicija je sicer v petek napovedala, da bo v parlamentu vložila zahtevo za ustavno presojo referenduma o slabi banki.

Medtem je zahteva za presojo ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o Slovenskem državnem holdingu – to je vložila skupina poslancev, večinoma iz PS – že na ustavnem sodišču, ki pa zdaj čaka na potrditev, ali je referendumska zahteva veljavna, torej ali jo je lastnoročno podpisalo zadostno število poslancev, torej 30. Policija je v minulih dneh sicer potrdila istovetnost podpisov, DZ pa mora do petka ustavnemu sodišču to tudi sporočiti.

Za presojo en mesec časa

Ustavno sodišče ima približno en mesec časa, da odloči o zahtevi za presojo ustavnosti. V tem času sicer še vedno tečejo pogovori o možnosti umika referendumske zahteve. O nadaljevanju pogovorov se je namreč ta teden dogovorila politika. Tako se bosta že v ponedeljek popoldne o možnosti umika referenduma o holdingu pogovarjala minister za finance Janez Šušteršič in poslanka PS Alenka Bratušek.

Šušteršič je sicer v petek po srečanju s predsednikom države Danilom Türkom dejal, da ne ve, kaj v PS zahtevajo za umik referendumske pobude, ker da mu tega niso sporočili.

Komentarjev 2
  • Darko 23:20 18.november 2012.

    PS in SD se skrivata za sindikati. Štrukelj in Semolič se ne zavedata, da se jima bo to vrnilo. Ljudje v njunima sindikatu pa boste debelo gledali. Ko dva osebka odločata o stvareh, ki niso niti slučajno stvar ...prikaži več sindikata stvar prehajo v popolno anarhijo.janković bi rad bil premier, ma nej gre on najprej svoje firme sanirat, ker drugače obstaja velika verjetnost, da se denar zalepi na njegovem računu na cipru. ŠE JE ČAS

  • Veteran 20:52 18.november 2012.

    Sindikat zbirajte raje prispevke za tiste, ki jih porivate še v globjo revščino. Sindikalisti samo svojo plačo čuvate s tem, da ščuvate narod; tudi na vas bo prišla vrsta, lažnjivci!!!