Slovenija
20 ogledov

Jutri zadnji dan za pogajanja s policisti?

urošević petrovič Delo
Čas za pogajanja med vlado in policisti po Vizjakovih besedah samo še jutri. Petrovič: "Če bomo sklenili sporazum, bodo zmagovalci državljani".

Pogajanja so danes potekala na notranjem ministrstvu, vendar pa se policisti niso sestali z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom, pač pa s strokovno skupino. Pogajanja naj bi se nadaljevala jutri. Strani sta se pogovarjali o spremembah sporazuma, ki ga zaradi nasprotovanja članstva policijska sindikata v četrtek nista podpisala.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je dejal, da so se današnja pogajanja nadaljevala na točki, kjer so se prejšnja končala. Obravnavali so več točk predlagali, tudi urejanje kolektivne pogodbe  Po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča so bila na mizi izhodišča za kolektivno pogodbo, ki jih je treba pravilno zapisati v osnutek.

"Odločitve še niso znane, mi si prizadevamo, da bi zmagal socialni dialog. Končni zmagovalci bodo, če bo prišlo do sporazuma in kompromisa, državljani te države, ki bodo imeli motivirano in dobro plačano policijo," je dejal Petrovič.

Jutri zadnji dan za pogajanja?

Po besedah ministra za delo Andreja Vizjaka so policisti danes na pogajanja prišli z nekoliko dopolnjenim parafiranim sporazumom. Ob tem je poudaril, da so s parafo že potrdili, da se strinjajo z vsebino, danes pa so prišli z novimi predlogi. Danes so jih pregledali in po Vizjakovih besedah ugotovili, da nekateri nadgrajujejo določeno besedilo in nimajo finančnih posledic, nekateri predlogi so statusne narave, nekateri pa imajo finančne posledice. Vladna stran si je popoldan vzela za preučitev predlogov, da bodo videli, ali posegajo v sistem.

Zadnji rok za dogovor med policisti in vlado je po Vizjakovih besedah torek, v sredo dopoldan naj bi  strani potrdili dogovor in ga popoldne tudi podpisali, kar bo po Vizjakovih besedah omogočilo umik referendumske pobude in uveljavitev varčevalnega zakona. Petrovič o datumu sklenitve sporazuma ni hotel špekulirati.

Vrste za referendumski podpis

Rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za razpis referenduma je začel teči v petek in se izteče 28. junija.

"Zbiranje poteka zelo dobro, po nekaterih informacijah so pred upravnimi enotami vrste," je povedal Andrej Kocbek, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije. Poudaril je, da na zbiranje podpisov vpliva tudi dejstvo, da ljudje še vedno čakajo na dogovor.

V sredo parafiran, a nato nepodpisan, predlog sporazuma obsega 25 točk in med drugim predvideva umik referendumske pobude o varčevalnem zakonu. Med drugim so se pogajalci dogovorili o izplačilih za delovno uspešnost, novi sistemizaciji delovnih mest, pa tudi o pogodbah o sindikalnem delu.

Komentarjev 9
  • graff 07:07 29.maj 2012.

    Šele ko bi vlada potegnila odločne poteze zoper glavne vzroke in krivce za globoko gospodarsko krizo, v katero smo zabredli,plevel, ki se je skril pod imenom MRKI in zoper ostale kot so Pahor, Janša, Samo Milić Hribar, Bavčar, Šrot, Pavček, ...prikaži več, Zidar, Tovšak, Černigoj, Vovk, Časar, Lovšin, Kordež, Valant, DARSOVCI innjihovi mali otroci poslanci in tajkunčki, ki so se v neverjetnih količinah razmnožili po vsej Sloveniji bi imela legitimacijo za zahtevanje odrekanja tudi pri tistih, ki za krizo niso odgovorni.

  • graff 07:03 29.maj 2012.

    Taki kot si ti, tej državi ne dajejo nič, si vreča brez dna z glavo brez možgan.

  • graff 07:01 29.maj 2012.

    Dolžnost policistov je , da zaščitijo državljane. In tokrat so svoje delo vzeli zelo resno !!! Ščitijo nas pred neumnostmi te vlade !!!