Slovenija
25 ogledov

Jutri znano, katera veleposlaništva bomo zaprli

Karl Erjavec Anže Petkovšek
Slovenija bi po predlogu zunanjega ministrstva zaprla štiri veleposlaništva v članicah EU in dva konzulata. Imen držav še niso razkrili, verjetno pa gre tudi za veleposlaništva v Skandinaviji in na Portugalskem. Več bo znanega jutri, saj ima zadnjo besedo o zapiranju konzulatov vlada.

Odbor DZ za zunanjo politiko je včeraj za zaprtimi vrati razpravljal o preoblikovanju diplomatsko-konzularne mreže. Kje bo Slovenija zaprla svoja predstavništva, nista želela zaupati ne minister ne predsednik odbora Jožef Horvat (NSi), vendar je Karl Erjavec razkril, da gre za štiri veleposlaništva v državah EU, katerih imena so se že večkrat omenjala.

Minister je že pred časom nakazal, da med drugim razmišljajo o zmanjšanju števila veleposlaništev v Skandinaviji in zaprtju veleposlaništva na Portugalskem.

Predsednik odbora Horvat je pojasnil, da je predloge vlade večinoma podprla tudi opozicija, Erjavec pa je tako izrazil zadovoljstvo z razpravo.

"Treba je varčevati tudi pri tej mreži, čeprav kot zunanji minister tega nisem preveč vesel. Želel bi si seveda še več teh diplomatskih predstavništev. Vendar, če varčevanje velja, velja za vse," je dejal Erjavec. Za zapiranje DKP v državah EU pa so se po njegovih besedah odločili tudi zato, ker lahko mnogo bilateralnih dogovorov Slovenija opravi na srečanjih ministrov za zunanje zadeve držav članic EU v Bruslju in Luksemburgu.

O predlogu jutri

Vlada bo o predlogu ministrstva za racionalizacijo mreže DPK odločala jutri, zato Erjavec predvideva, da bodo lahko s prvim junijem začeli postopek zapiranja predstavništev.

Ker so pri tem predvideni tudi odpovedni roki, se bo zadnje predstavništvo zaprlo predvidoma novembra.

Kot je še pojasnil Erjavec, bo imela o zapiranju konzulatov zadnjo besedo vlada, o čemer pa  pričakuje razpravo. Kot je včeraj še povedal, imajo nekateri ministri sicer drugačen pogled na zadevo, kot je predlog zunanjega ministrstva. Kljub temu bi bil "zelo presenečen, če bi vlada po današnji razpravi hotela sprejeti drugačne sklepe", dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.