Slovenija
21 ogledov

Jutri zvečer tudi toča

Toča – pogosta spremljevalka poletnih neviht. (Foto: Naša bralka) Žurnal24 main
Nevihte. V Zahodni Evropi in Aziji zahtevale več življenj. Hude nevihte v noči na nedeljo tudi pri nas. Danes do 36 stopinj Celzija. Rekordne temperature tudi v tujini.

Jeza z neba. “Zlasti v soboto zvečer in v noči na nedeljo bi po vsej Sloveniji lahko nastale nevihte,” opozarja Jure Cedilnik iz Agencije RS za okolje (Arso).

Vremenske razmere spremljajte tudi na portalu vreme.net.

“Za zdaj kaže, da bi bile nevihte lahko hude, vmes bodo kakšna neurja, možnosti pa so velike tudi za točo, sunke vetra in nalive,” pravi Cedilnik, ki opozarja, da je toliko vnaprej nevihte težko napovedati.

Temperature pa bodo danes ponekod dosegle celo 36 stopinj Celzija. Poleg velike toplotne obremenitve lahko počutje in zdravje po vsej Sloveniji ogrožata tudi visoka koncentracija ozona in močni sončni žarki.

Še višje se bodo povzpele temperature na Hrvaškem. Meteorologi pričakujejo, da se bo živo srebro povzpelo vse do 40 stopinj Celzija. Vročina je pri sosedih že terjala prvo smrtno žrtev, včeraj je v Sisku umrl 60-letni moški.

Zanimivo: v Evropi beležimo rekordne temperature, na Antarktiki pa so zabeležili najnižjo temperaturo v zadnjih 29 letih. Izmerili so - 50,2 stopinje Celzija, kar je za 20 stopinj manj kot v povprečni zimi.

Razdejanje po Evropi
“Fronta, ki bo prišla k nam v soboto zvečer in nedeljo, bo nevihte povzročala po vsej Srednji Evropi, od vzhodne Francije pa do vzhoda Evrope,” dodaja Cedilnik. V neurjih po Zahodni Evropi je zadnje dni umrlo več ljudi. V Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem so v sredo trije ljudje umrli zaradi podrtih dreves, na Nizozemskem pa je tornado razdejal prikolice v avtokampu. Eden je umrl v zračnem vrtincu. Težave so imeli tudi v železniškem in letalskem prometu. Zaradi turbulence je bilo poškodovanih več ljudi.

Poplave tudi v Aziji
Vse huje pa je tudi na Japonskem in Kitajskem. Tam se pripravljajo na najhujše poplave v zadnjih letih, na Japonskem pa so že evakuirali več sto tisoč ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.