Slovenija
56 ogledov

Južni do dve leti?

Dari Južna Anže Petkovšek
Dari Južna, lastnik CGP, na predobravnavnem naroku priznal krivdo. S fiktivnimi svetovalnimi storitvami je bilo podjetje oškodovano za 4,5 milijona evrov.

Dari Južna, lastnik novomeškega cestnega in gradbenega podjetja CGP se je s tožilcem za pregon organiziranega kriminala, ki mu med drugim očita pranje denarja, pogodil. V zameno je Južna priznal krivdo. S tem je sprejel poziv sodišča, naj sam prizna krivdo in se v zameno pogodi za kazen, s katero se strinjata tako on kot tožilstvo.

Sodba v kratkem

Za zdaj uradno še ni znano, kakšna kazen čaka Južno, po naših neuradnih informacijah pa naj bi se pogodil za manj kot dve leti zaporne kazni. Če krivde ne bi priznal ter bi mu zaradi domnevne zlorabe položaja, pranja denarja in ponarejanja vrednostnih papirjev začeli soditi, bi Južni grozilo najmanj osem let zapora. Tožilstvo mu namreč očita, da naj bi med letoma 2004 in 2006 CGP oškodoval za okoli 4,5 milijona evrov. Toliko naj bi CGP za fiktivne in nikoli opravljene svetovalne posle plačal podjetju Confinvest iz Liechtensteina, domnevno prav tako v lasti Južne. Tožilec Boštjan Jeglič je sodišču izročil sporazum o priznanju krivde, ki ga je podpisal z Južno. Predvidoma v sredo pa bo sodišče odločilo, kdaj bo Južni izreklo sodbo, takrat bo tudi jasno, katere od očitanih nezakonitih poslov priznava.

Samo Siročič ne

Takoj za Južno pa sta krivdo priznala in se s tožilcem pogodila tudi nekdanji predsednik uprave CGP Marjan Pezdirc in član uprave Martin Štubljar, ki jima tožilstvo očita sodelovanje z Južno pri oškodovanju CGP. Tudi njima bo sodba izrečena istočasno kot Južni. Do tedaj podrobnosti njunega priznanja, enako kot v primeru Južne, uradno ne bodo znane. Edini, ki krivde oziroma sodelovanja z Južno pri oškodovanju CGP ne priznava, pa je bivši član uprave podjetja Rajko Siročič. Tožilstvo je sicer prepričano, da naj bi vsi štirje sodelovali tudi pri spornem nakupu delnic Telekoma leta 2006. Delnice naj bi kupovali prek liechtensteinskega Confinvesta oziroma s 4,5 milijona evrov, kolikor naj bi CGP Confinvestu plačal za fiktivne svetovalne posle. Delnice pa naj bi vsem prodal Južna oziroma še eno od njegovih podjetij, Perspektiva FT, ki je danes 0,75-odstotni lastnik Telekoma. Delež je vreden 4,5 milijona evrov.

Komentarjev 6
  • Ecaf Koob 15:46 30.maj 2013.

    aja pa diners kartico mu bojo uzel.

  • Ecaf Koob 15:45 30.maj 2013.

    bo dubu rmen karton od tardečih sudnikou. Pa en zdravamarij pa buh pomagi od ta črnih. Pa tri dni menopavze.

  • allstarr111 13:01 30.maj 2013.

    Ja folk pri nas je načeloma glup, seveda še ni dojal da so ta sojenja samo farsa, v bistvu dobivajo kazni, "ala pejt za 10 minut v kot, pa sladkarije ne smeš jest naslednje 3 dni" ampak ko bo narodu ...prikaži večdu kapnilo kaj se dogaja bo sicer že prepozno, ali še vedno se lahko ponovi ne samo roška, ampak tudi tistih 12 dni iz leta 91 :)