Slovenija
25 ogledov

Južni tok bo zaobšel Hrvaško

Žurnal24 main
Ruski plinski gigant podpisal dogovor o Južnem toku z Madžarsko.

Ruski energetski gigant Gazprom je z Madžarsko podpisal dogovor o gradnji plinovoda Južni tok preko njenega ozemlja, kar pomeni, da bo glavna pot plinovoda obšla Hrvaško. Namestnik predsednika uprave Gazproma Aleksander Medvedjev je dogovor podpisal v sredo z glavnim direktorjem madžarskega plinskega podjetja MVM Csabom Bajijem.

Podpisniki so odobrili končni investicijski načrt za gradnjo madžarske trase plinovoda, ki bo dolga 229 kilometrov. Madžarska je sicer sporočila, da plinovodu daje status projekta nacionalnega pomena.

"Projekt gradnje plinovoda Južni tok skupaj z madžarskimi partnerji je pomemben element v novi arhitekturi evropske energetske varnosti. Takšen sistem bo omogočil nemoteno oskrbo s plinom, Madžarski pa bo zagotovil dolgoročne koristi in stabilnost", je dejal Medvedjev.

"Ob podpori madžarske vlade želimo povečati energetsko varnost in zagotoviti raznovrstnost poti dobave plina v EU," je povedal Baji in dodal, da je projekt Južni tok pomemben del njihove dolgoročne strategije in predstavlja velik korak pri doseganju ambicij, da se MVM preoblikuje v uspešno integrirano nacionalno energetsko skupino z regionalnim vplivom in ugledom na tržišču.

Tudi prek slovenskega ozemlja

Gazprom je sicer v začetku tedna s Srbijo podpisal dogovor o investicijah za Južni tok. Dela na projektu se bodo začela decembra. Zaradi projekta Južni tok bo v srbski proračun steklo dodatnih 200 milijonov evrov, pri projektu pa bo delo neposredno dobilo približno 2000 ljudi. Vrednost gradnje plinovoda skozi Srbijo je ocenjena na 1,7 milijarde evrov, trasa Južnega toka v Srbiji bo dolga 470 kilometrov, plinovod pa bo začel delovati decembra 2015.

Gradnja plinovoda Južni tok se bo na evropskem odseku sicer začela 9. novembra v Bolgariji. Plinovod Južni tok bo tekel od Črnega morja do Italije, tudi prek slovenskega ozemlja, in naj bi bil končan do leta 2015. Aktivnosti za gradnjo plinovoda čez slovensko ozemlje že tečejo, vendar se sama gradnja najverjetneje ne bo začela prej kot leta 2014 ali 2015.

Komentarjev 2
  • feferon 11:50 07.december 2012.

    ne bomo, ne se bat. Sami niso hteli v prejšnji vladi, zdajšnji se pa lahko samo sline cedijo...

  • Trsten 13:49 04.november 2012.

    Spet bomo Slovenci krivi.