Slovenija
27 ogledov

K čistilni akciji 111 tisoč prijavljenih

Liljana Herga voznikom svetuje, naj v soboto spremljajo spletno stran prometno-i Žurnal24 main
Pozor. V soboto pričakujejo gnečo na cestah.

Gneča. “Na dan akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! bo na cestah velika gneča,” je opozorila Liljana Herga z Direkcije RS za ceste. Zato voznike prosi, naj vozijo previdno in strpno. Po ocenah sodelujočih v akciji bo na cestah v soboto okoli tisoč dodatnih tovornih vozil, ki bodo zbrane odpadke odvažala na deponije. Večjo gnečo bodo povzročali tudi prostovoljci.

Zbrati želijo 20 tisoč ton
Včeraj je bilo k akciji uradno prijavljenih skoraj 111 tisoč prostovoljcev, neuradno še nekaj tisoč več, je povedal Jaka Kranjc z društva Ekologi brez meja, ki organizira akcijo. Do včeraj je bilo registriranih 11.094 odlagališč, 45 odstotkov jih vsebuje tudi nevarne odpadke, 55 odstotkov pa gradbene materiale. “V soboto se bo čistilo okoli sedem tisoč divjih odlagališč,” je sklenil. “Prostovoljci se bodo lahko v soboto zbrali na približno 2.500 zbirnih mestih,” je dejal Aleš Pevc iz društva in dodal, da bodo poskušali zbrati več kot 20 tisoč ton odpadkov. K akciji se lahko prijavite na Ocistimo.si.

Za zbiranje kovinskih odpadkov, odpadne embalaže in elektronske opreme bo skrbelo podjetje Dinos. Podjetje Slopak bo sortiralo ter recikliralo embalažo in gume, družba Zeos pa bo obdelala in reciklirala električno in elektronsko opremo ter baterije in akumulatorje, so pojasnili na direkciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.