Slovenija
28 ogledov

K nam prihaja olimpijski ogenj

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Bliža se specialna olimpijada, ki bo letos v Varšavi. Olimpijski ogenj bo čez pet dni pripotoval tudi v Slovenijo. Smisel tega dogodka je sodelovanje ali drugače: ni vedno pomembna (le) zmaga.

Specialna olimpijada, ki bo med 18. in 24. septembrom v Varšavi, je svetovno gibanje, namenjeno druženju oseb z motnjami v duševnem razvoju. Za to olimpijado se centri po vsem svetu zavzeto pripravljajo skozi celo leto, a kljub temu vzgojitelji varovance vzgajajo v duhu slogana: "Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu."

Naj rezultat ne bo edina vrednota
Program olimpijade ni namenjen le športu, saj združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti. "Športni rezultat ne predstavlja edine vrednote, ampak specialno olimpijado označuje kot način življenja, vadbe, socializacije in drugih vidikov skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju," trdijo na Zvezi Sožitje.

"Bistvo je, da si zraven"
"Smisel te olimpijade je to, da sodelujejo. Ni v življenju pomembno le, da si vedno prvi, ampak to, da sodeluješ z drugimi in si zraven na takih prireditvah. Saj je lepo, da si prvi, a tu je bistvo, da si zraven na olimpijadi, čeprav si drugačen," nam je povedala Barbara Hegedüš, vodja OE Centra za usposabljanje, delo in varstvo otrok in mladostnikov Dolfke Boštjančič na Igu. Tudi iz tega centra se bo nekaj izbrancev odpravilo na Poljsko − skupno se bo sicer tam v atletiki in namiznem tenisu preizkusilo 13 naših tekmovalcev.

Ogenj pride v Tivoli 7. septembra
Pred samim začetkom pa bo k nam iz Turčije prišel olimpijski ogenj. Dogajanje bo spremljal poseben program v organizaciji Specialne olimpijade Slovenije (SOS). Najprej bodo organizirali tek SOS, nato pa kulturno-zabavni festival. Bodočim olimpijcem se bodo pridružili slovenski športniki, ki bodo z njimi prenesli olimpijsko baklo do magistrata, nato pa nazaj v Tivoli, kjer bo ogenj prižgal gimnastičar Mitja Petkovšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.