Slovenija
19 ogledov

K nam prihajata zapornika iz Guantanama

Guantanamo je znan predvsem kot zapor, v katerem so se stražarji izživljali nad Žurnal24 main
Prihod enega zapornika naj bi državo stal okoli 50 tisoč evrov.

V naslednjih nekaj tednih bosta v Slovenijo skupaj s svojima družinama prišla zapornika iz zloglasnega zapora Guantanamo na Kubi, poroča portal Siol.net.

Po njihovih informacijah je bil pred časom v Sloveniji na tajnem obisku posebni odposlanec ameriškega zunanjega ministrstva. Ta naj bi s slovenskimi oblastmi urejal še zadnje podrobnosti prihoda dveh zapornikov, ki sta po narodnosti Ujgura.

Prihod enega zapornika naj bi državo stal 50 tisoč evrov, celoten znesek pa je odvisen od števila družinskih članov, ki bi prišli z njima. Kot poroča Siol, je Slovenija dolžna poskrbeti za njihovo integracijo v družbo, torej jim zagotoviti razmere za bivanje, izobraževanje, socialno in zdravstveno oskrbo.

MZZ: Do odločitve ni prišlo

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da vlada ni sprejela nikakršne odločitve o sprejemu zapornikov iz Guantanama.

Slovenija po njihovih navedbah sicer podpira zaprtje pripornega centra v Guantanamu vse od njegovega odprtja. Zapisali so, da je bila v zadnjih letih prošnja za pomoč pri zaprtju Guntanama tema pogovorov tudi med ameriškimi in slovenskimi predstavniki.

Zakon spremenjen in pripravljen za sprejem

"V tem kontekstu je bila na predlog ministrstva za notranje zadeve v prejšnji vladi leta 2011 sprejeta novela Zakona o tujcih, ki predstavlja ustrezno pravno podlago za morebitni sprejem pripornikov iz Guntanama v Sloveniji, če bi se Vlada RS za kaj takšnega odločila," še pravijo.

Komentarjev 23
  • Senior 14:24 16.januar 2013.

    Če pridejo k nam, naj stroške plačuje vlada in parlament iz svojega žepa in ne davkoplačevalci!

  • Senior 14:20 16.januar 2013.

    Na Rupla smo pa pozabili, ko tako strastno podpira Janšo in kritizira PKK. Lahko bi šla skupaj nekam z enosmerno vozovnico.

  • Senior 14:16 16.januar 2013.

    Če bomo plačevali 50.000€ za tujega zapornika, potem je potrebno nekam poslati našega politika, ki ima enako plačo, kot stroški uvoženega bandita, da se stroški poravnajo.