Slovenija
24 ogledov

K plazu jutri geolog

1/3
Žurnal24 main
Plaz Stogovce zaradi današnjih padavin intenzivneje drsi. Ogroženi ljudje desetih hiš. Na prizorišče jutri geolog.

Na plazu Stogovce je novo deževje povzročilo nove, intenzivnejše premike. Plaz je med obilnim deževjem prejšnji konec tedna uničil 700 metrov regionalne ceste med Lokavcem in Predmejo v ajdovski občini ter pretrgal električni daljnovod do vodnega zbirališča, ki z vodo oskrbuje 1500 ljudi na Gori.

Ogled vsake štiri ure
Plaz nad zaselkom Slokarji v Lokavcu Pri Ajdovščini plazi nekaj metrov na dan; danes pa je zaradi dežja plazil še hitreje. Tako je po dopoldanskem ogledu razmer na plazu povedal poveljnik CZ v občini Ajdovščina, Igor Benko. Zaradi tega bodo, dokler bo treba, oglede izvajali na vsake štiri ure in ne več dvakrat dnevno kot do zdaj. Prizorišče si bo jutri popoldne ogledal tudi geolog.

Zaradi premikov na plazu, ki meri 13,5 hektarja, globok pa je okrog deset metrov in je po mnenju geologov celo večji od plazu Slano blato nedaleč stran, se je v levem spodnjem delu struge Lokavščka nabralo že za pet metrov vode in zemljine, ki se še naprej kopiči.

Ogroženi prebivalci desetih hiš
Desni del struge je zaenkrat še pretočen. Če bi tudi tam prišlo do zajezitve in nabiranja vode in zemljine, pa bi bili prebivalci desetih hiš v zaselkih Slokarji in Na bregu, ki zaenkrat še niso ogroženi, v nevarnosti.

Benko je pojasnil še, da njihova evakuacija zaenkrat še ni potrebna, in da je tudi naklon na območju obeh zaselkov bistveno nižji, vseeno pa bodo razmere na plazu še naprej pozorno spremljali in po potrebi tudi ustrezno ukrepali.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.