Slovenija
41 ogledov

K Slovakom za učitelje

Delavka v Secopu Jerca Božič Kranjec
Secop. Belokranjski delavci gredo na Slovaško predat znanje in izkušnje.

Ob selitvi Secopove proizvodnje kompresorjev na Slovaško tja odhajajo tudi belokranjski delavci. Med domačini je slišati, da gredo zato, da bi Slovake naučili delati, pa tudi zato, ker je zaslužek boljši kot doma.

"Pri prenosu dela proizvodnje, ki bo šel na Slovaško, sodelujejo tudi naši zaposleni. To pa zaradi znanja in izkušenj o delu, ki so ga opravljali tu," je povedal Iztok Virant, generalni direktor Secopa.

Dodatni zaslužek

O tem, ali je motivacija za odhod na Slovaško boljši zaslužek, ni želel soditi, je pa potrdil, da so za delo na Slovaškem dodatno plačani. O tem, koliko belokranjskih delavcev je že na Slovaškem, je Virant dejal, da ne ve natančno, da gre za eno ekipo. Delavci naj bi tam, kot je dodal, ostajali po nekaj tednov.

Med Črnomaljci je še slišati, da naj bi bil tok delavcev sprva obraten; da naj bi Slovaki prišli v Belo krajino po znanje in izkušnje, a so se menda tempa v črnomaljski tovarni ustrašili, zato so v vodstvu odločili, da bo bolje, če Belokranjce pošljejo na Slovaško.

Secop na novi poti

V Secopu si po Virantovih besedah prizadevajo, da bi našli dodatne posle na trgu in bi jim tako uspelo ohraniti od 30 do 40 delovnih mest več, kot je bilo sprva predvideno, tako da bi v prihodnje zaposlovali okoli 500 
delavcev.

"Prve nove posle smo v hišo že pripeljali. Na tuje partnerje, a tudi slovenski niso izključeni, pa v prihodnosti računamo tako glede pridobivanja poslov kot lastništva," je še povedal Virant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.