Slovenija
19 ogledov

K zasebniku po hitro obravnavo

Vprašanje čakalnih dob bi skupina rešila po načelu starih avtomobilov, za katere Žurnal24 main
Revizija. Množično preskakovanje vrst.

"Posebej bi izpostavili razkritja, da nekateri zdravniki zunaj zavoda delajo v lastnih ali tujih samoplačniških ambulantah ter da so nekatere paciente, ki so bili pregledani zunaj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, naročili na dodatno diagnostiko zunaj čakalnih vrst in kar v sistem kontrolnih pregledov, čeprav niso opravili prvega specialističnega pregleda," je včeraj razkril predsednik računskega sodišča (RčS) Tomaž Vesel. RčS je zaradi tega že izdalo sklep o reviziji enega od zdravnikov zasebnikov s koncesijo, po Veselovih napovedih pa naj bi bilo revizij delovanja zasebnikov v prihodnje še več.

Seznami zdravnikov

Sodišče je pregledalo deset čakalnih seznamov na petih klinikah oziroma kliničnih oddelkih UKC Ljubljana z različno dolgimi čakalnimi dobami, ki zelo pogosto presegajo pričakovano čakalno dobo – tri mesece za hitro obravnavo in šest za redno.

Revizija je razkrila še, da nekateri zdravniki poleg uradnega seznama vodijo svoj ročni seznam, kar prav tako vpliva na preskakovanje vrst. Vrste preskakujejo tudi zaposleni v UKC Ljubljana in njihovi družinski člani, velikokrat pa se za prednostno obravnavo dogovorijo kar zdravniki med sabo. Delež pacientov, ki preskakujejo vrste, se med oddelki razlikuje, čakalni seznami pa so bili vodeni povsem različno.

Boljša sledljivost

Iz UKC Ljubljana so medtem sporočili, da so pri vodenju čakalnih dob, ki so jih pred dvema letoma vodili na papirju, zdaj pa jih vodijo računalniško, bistveno izboljšali sledljivost, predvsem glede tega, kdo je spremenil stopnjo nujnosti in zakaj.

Komentarjev 3
  • nobilis 13:33 13.februar 2014.

    Si ga pa mal mim pihnu......čefurji niso na položajih da bi delal korupcijo, se bo treba vase ozret.

  • Francissco 10:17 13.februar 2014.

    To v teh primerih ne bo čisto držalo. Bolj pride do izraza : zdravo zemljače, jel ti što treba? V tem se popolnoma strinjam z Mariborskim varuhom bolnikovih pravic. Ko boste čistili javno upravo upam, da se bo začelo prvo ...prikaži več pri južnih sestrah, nato pa še pri bratih. To je tista korupcija usluga za uslugo, ki je malo težje dokazljiva.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:08 13.februar 2014.

    Če hočeš preskočit vrsto moraš sečt v tošl in se poslovit od ojrotov?