Slovenija
35 ogledov

Kablovod ni tako drag

V civilni iniciativi so razočarani, da se projekt popolnoma enak vrača na občins Žurnal24 main
Za vkop. Civilna iniciativa pripravljena na kompromis, EL ga zavrača.

Na sestanku Civilne iniciative (CI) za vkop daljnovoda ter predstavnikov investitorjev – Elektra Ljubljana (EL) in gospodarske zbornice – pri županu Alojzu Muhiču, na katerem so predstavili izvedeniško mnenje glede daljnovoda 2 x 110 kV RTP Bršljin–RTP Gotna vas, usklajenih stališč, kot so nam povedali v kabinetu župana, ni bilo.

5,5-krat je kablovod dražji od daljnovoda in ne desetkrat, kot so trdili na Elektru Ljubljana.

Zahtevo po sestanku, na katerem naj bi pred drugo obravnavno občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za ta daljnovod našli kompromisno rešitev o poteku in izvedbi trase, je pred enim letom sprejel mestni svet.

Ceneje, kot so trdili
Izvedeniško mnenje, ki so ga izdelali na inštitutu Ireet, je, kot nam je povedal Marko Vide, predstavnik CI, pokazalo, da bi cena kablovoda na celotni trasi znašala 13,5 milijona evrov in ne 26 milijonov, kot so trdili na EL. “Torej je razmerje v ceni daljnovoda in kablovoda 1:5,5 in ne 1:10, kot so nas prepričevali,” je pojasnil Vide.

CI bi za pol popustila
V CI, so, kot so povedali, v želji, da bi projekt premaknili z mrtve točke, ponudili kompromisno rešitev. “Odstopili smo od prvotne zahteve po kablovodu na celotni trasi in predlagali, da bi ga zgradili le na najbolj izpostavljenih mestih, kar znese približno polovico trase. A predstavniki investitorja EL so takšno ponudbo v celoti zavrnili,” je navedel Vide.

“Z izvedeniškim mnenjem smo zadovoljni, razočarani pa smo nad nepopustljivostjo investitorjev in oddelkom za prostor mestne občine, ki bo projekt znova vrnil v presojo občinskemu svetu, ne da bi pred tem dosegli kompromisno rešitev,” je sklenil Vide.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.