Slovenija
1214 ogledov

Kacin: "Za zdravje gre! Posamezne športne panoge tega ne želijo razumeti"

Jelko Kacin STA/Daniel Novakovič
Kljub temu, da je slovenska praksa drugačna od drugih evropskih držav, pa odgovorni vztrajajo - brez izjem, tudi pri športnikih. Kacin meni, da bi vlada s spremembo povozila stroko.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 uvodoma izpostavil, da se število okužb v Evropi in svetu žal povečuje, številne države v zadnjih dneh beležijo rekorde, posledično sprejemajo dodatne ukrepe. 

Omenil je, da je marsikatera država sprejela odločitev o obvezni uporabi mask na prostem, to je v veljavi v Parizu, v Italiji od včeraj, tudi v Romuniji, medtem ko so na Hrvaškem podaljšali ukrep prepovedi obratovanj gostinskih lokalov od 22. ure naprej, podobno je tudi na Finskem. Francija in Belgija sta gostinske lokale zaprli v celoti, nove ukrepe pripravljajo tudi v drugih državah. 

Narašča število bolnikov v bolnišnicah

Kacin je ponovil včerajšnje podatke pri nas; potrjenih je bilo 363 novih okužb z virusom SARS-CoV-2. Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 6,3 odstotka in trenutno znaša 2865 primerov. Opravljenih je bilo 3682 testov, kar pomeni, da je bil odstotek pozitivnih testov tokrat 9,86.

covid-19 UKC Zdravje Znani uradni podatki: Korak do epidemije

Vladni govorec je izpostavil, da še naprej narašča število tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, danes je takšnih 138 ljudi, en bolnik več kot včeraj potrebuje intenzivno nego.

"Epidemiološka poizvedovanja za včerajšnje okužbe še potekajo, po ugotovitvah doslej se virus najhitreje širi v zdravstvu in šolstvu," je izpostavil Kacin. Dodal je, da na vseh ravneh opozarjajo, da se razmere v bolnišnicah bližajo kritični točki, pri čemer ne vemo, ali smo dosegli vrh. "Glede na izkušnje iz prvega vala lahko pričakujemo, da se bodo razmere v bolnišnicah še nekaj časa slabšale." 

Po regijah je največja okuženost na število prebivalcev še vedno na Koroškem, kjer je število okuženih 240 na sto tisoč prebivalcev, na drugem mestu je zasavska regija, sledijo gorenjska, osrednje slovenska in savinjska regija. 

"Večkrat smo poudarjali, da bodo ukrepi učinkoviti le, če jih bomo spoštovali, zato vnovič poziv vsem, držimo se priporočil in ukrepov, nosimo masko, saj tako zaščitimo sebe in druge, upoštvajmo razdaljo, če to ne gre, si preventivno nadenimo masko, bodimo zgled za najmlajše, prilagodimo svoje obveznosti, druženje in vse opravke novim razmeram, predvsem pa zaupajmo epidemiologom in zdravinkom, tudi z uporabo aplikacije."

koronavirus Covid-19 Zdravje Alarmantno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije

Stroga pravila za slovenske športnike

Kacin je na vprašanje, zakaj druge države karantene športnikom ne izrekajo, temveč se za nadaljnje nastopanje na tekmovanjih zahteva le negativen test, odgovoril, da se moramo držati enakih standardov za vse in da je bila strokovna presoja NIJZ, da se morajo sprejetih pravil držati tudi športniki.

Ti namreč v primeru, da so bili v stiku z okuženim, ne smejo nastopiti kljub negativnemu testu na covid-19. "Na Tour de France je bila vsaka ekipa, ki je imela pozitivnega tekmovalca ali člana ekipe, bila izločena. Za zdravje gre. Posamezne športne panoge tega ne želijo razumeti. Bolj, kot se virus razširi, bolj se moramo držati ukrepov," je dejal. Ni izključil možnosti, da bi do te spremembe vendarle prišlo, a je dodal, da bi v tem primeru vlada 'povozila' stroko.

Po Kacinovih besedah je mogoče število opravljenih testov tudi povečati, a da se "stvari dogajajo postopoma". Opozoril je tudi, da bodo epidemiologi zdaj sledili manj stikom okuženih, zato je svetoval, naj si naložimo aplikacijo Ostani zdrav. 

"Če Finska zmore 5 milijonov uporabnikov, zakaj ne bi mi zmogli doseči prvega milijona, zdaj ko se razmere tako slabšajo. Aplikacija je najboljši pripomoček," je dejal. Kot je dodal, jo uporablja tudi sam in spremlja morebitna opozorila za tvegane stike. V primeru, da aplikacija javi tvegan stik, se namreč obnašamo še bolj preventivno in pazimo, da se ne izpostavljamo preveč stikom.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.