Slovenija
5085 ogledov

Kacin: Skupaj v aprilu pričakujemo 347 tisoč odmerkov

Jelko Kacin Saša Despot
Dobave cepiv se bodo v aprilu bistveno povečale.

"7. aprila pričakujemo 40.950 odmerkov Pfizerja, od tega ga bo šlo 21 tisoč za drugi odmerek. Tako se bo nadaljevalo do konca meseca, število Pfizerja se vztrajno povečuje," je povedal nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin. "To nam bo skupaj omogočilo cepljenje z 163.800 odmerki."

 | Avtor:

Kako bo v naslednjih mesecih? "V tem trenutku se pogajamo se za tretji sveženj, ki vsebuje sto milijonov doz za celotno Evropsko unijo, en del od tega poskušamo premakniti v drugi kvartal, zaradi česar bodo številke v naslednjih mesecih še večje," je napovedal Kacin. "Brez tega v mesecu maju pričakujemo štiri-krat po 35.100 odmerkov Pfizerja, zadnji teden že 73.710 in potem cel julij po 73.710 odmerkov. Pfizerja bo v juliju najmanj 300 tisoč, če prištejemo 47 tisoč odmerkov, ki jih je Slovenija dobila iz desetmilijonske kvote, bomo s Pfizerjem lažje gospodarili."

Za Moderno sta v tem mesecu po besedah Kacina predvideni dve dobavi. "Količine so omejene, skupaj 30.400 odmerkov," pojasnjuje Kacin. "Tudi Moderna povečuje dobave, a skupne številke niso tako impresivne kot pri drugih cepivih."

 | Avtor:

"AstraZeeca je 1. aprila prvič dobavila veliko količino cepiv, prejeli smo 45.600 odmerkov," je glede dobav cepiva AstraZenece povedal Kacin. "Skupaj bomo do konca aprila imeli na voljo 133.819 odmerkov AstraZenece."

 | Avtor:

16. aprila pričakujejo tudi najmanj 7.000 odmerkov Janssena, skupaj v aprilu najmanj 19.000, a ga bo po besedah Kacina verjetno nekoliko več.

 | Avtor:

"Skupaj tako v aprilu pričakujejemo 347 tisoč odmerkov, kar je zajetna številka," je navedel Kacin. "Morate upoštevati, da smo imeli velikonočne praznike, da dobavitelji niso dobavljali cepiv -  imamo nekaj izpada, a verjamem, da bomo v naslednjih mesecih te številke popravili."

Napovedal je tudi, da bo danes popoldan tekla avdio-video konferenca usmerjevalnega odpora, kjer se bodo pogovarjali, kaj s cepivi v letih, ki prihajajo. "Zgodba, s katero smo soočeni danes, je izziv tudi za naslednja leta, ko se moramo pripraviti na drugačne seve, na mutacije," je še opozoril Kacin.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • bugmenot 16:06 06.april 2021.

    Ne mi ga srat z AstroZeneko! Za kaj se to sploh še naroča? To bi se moralo stornirat, ker drugače bomo imeli samo težave z medicinskimi odpadki! Stari bodo že itak vsi cepljeni, za mlade pa je korona enako rizična, ...prikaži več kot to cepivo, zato nabava nima nobenega smisla. Bog, da bi že enkrat pri nas dobili politika, ki zna seštet 1+1.

  • PaPajapopi 15:56 06.april 2021.

    Kaco...ti in tvoj Kalimero sta umsko bolna. Morali bi vama vzet opravilno sposobnost ? KALIMERO GO HOME ! ! !

  • la 15:16 06.april 2021.

    ne se cepit