Slovenija
6950 ogledov

Kacinove dezinformacije o režimu na meji

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela nov odlok o prehajanju meje.

Vsebina je jasna. Za vse potnike iz EU razen za Hrvate se odredi 14-dnevna karantena. A bolj pomembne so (nove) izjeme. Karantena se po novem med drugim ne odredi tudi državljanom EU, ki imajo pri nas rezervirano nočitev in to lahko dokažejo s potrdilom ali pa imajo pri nas nepremičnino ali plovilo. 

A na konkretno vprašanje, ali to pomeni, da lahko k nam pridejo tudi Italijani, je vladni govorec Jelko Kacin ponudil dolgovezen odgovor brez vsebine.

"Epidemiološka slika je pri njih slabša. Včeraj je bil tukaj gospod Fafangel z NIJZ, ki dela z italijansko stranjo, lahko najavim, da se bosta srečala zunanja ministra obeh držav, bosta dorekla, kaj bi bilo novega, meja je v veliki meri prepustna, ko gre za šolarje ipd., tam šolski sistem ne bo vzpostavljen do septembra, lahko tudi naprej v tretje države. Po pogovoru obeh zunanjih ministrov vam bodo oni sami lahko povedali kaj več," je odgovorili Kacin.

Na dodatno vprašanje, ali lahko na poroko pridejo tudi gostje iz drugih držav (mimogrede, za poročna slavja ne velja omejitev 50 ljudi) je dejal, da bo to pojasnila gospa Močnik ter da "letalskega prometa zdaj še ni. Je pripravljen seznam 14 držav iz katerih bi lahko v Slovenijo prihajali brez omejitev, bo pa treba bilateralni sporazum sestaviti, dokler se znotraj EU ne doseže dogovor. Minister za zdravje bo danes govoril z avstrijskim ministrom za zdravje. Vsi se angažirajo za iskanje hitrih sporazumov, da bi bilo omejitev čim manj," je dejal Kacin in dodal, da bo režim prehajanja meje bolj podrobno obrazložila policija.

Policija je brez pomisleka rekla da

Na kontaktni telefonski številki policije za državljane, ki imajo vprašanja v zvezi s predpisi za omejitev širjenja covida-19, so nam v hipu in brez pomisleka potrdili, da lahko državljan EU s potrdilom o rezervaciji nočitve vstopi v Slovenijo.

Povedano po domače, Italijani lahko pridejo prenočit, ne smejo pa priti samo na večerjo. 

Ob tem velja omeniti, da je to že drugič, ko je Kacin slabo infromiran ali se spreneveda glede ureditve prehoda državne meje. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 8
  • wingspan15 15:55 27.maj 2020.

    Je bilo na Primorskem premalo okuženih, zato odprimo meje, da bodo Italijani lahko harali po naših trgovskih centrih, naši naravi in nas veselo okuževali. Pametno ni kaj.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:57 26.maj 2020.

    … "Politična praksa Janeza Janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju. Moje trditve o poteku primopredaje držijo ... Žalostno pa je, da za tovrstne manipulacije izrablja tudi pokojnega predsednika dr. Drnovška." Jelko Kacin, 2011 … Vir: https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5eaa8edb730a3/pohod-janse-od-ekstremnega-levicarja-do-ekstremnega-desnicarja

  • migi 15:48 26.maj 2020.

    aja...a tista vesoljska ladja z zmrznjenimi je že pristala v glavi JJ???????