Slovenija
22 ogledov

Kad bolj podoben Zpizu

Križanič ocenjuje, da bo od rebalansa zaradi Grčije in morebitne dokapitalizacij Žurnal24 main
Nova oblika Kada bo določena prihodnji teden, ta pa bo družbo bolj poskušala približati Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Finančni minister Franc Križanič je povedal, da tako obliko zahteva koalicijska pogodba, natančna odločitev o o temeljni preusmeritvi preoblikovanja Kapitalske družbe (Kad), pa bo sprejeta po prihajajočem pogovoru s premierjem Borutom Pahorjem.

Križanič je ob tem povedal, da naj bi našli način, ki bo omogočil učinkovito gospodarjenje znotraj Kada. Trenutno minister tako še ne more napovedati ukinitve Kada, zato medijsko poročanje o tem po njegovih besedah nikakor ne drži. Pravno obliko bo treba še urediti, prihodki iz prodaje Kadovega premoženja pa bodo šli na Zpiz.

V roke Arabcev
V najnovejšem predlogu zakona po Križaničevih besedah ostaja, da se bo Kad verjetno vključil v mešane slovensko-katarske in slovensko-kuvajtske kapitalske mešane sklade, ti pa naj bi služili predvsem naložbam v slovensko infrastrukturo.

Kadovo premoženje na dva dela
Ostaja tudi Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki aktivno upravlja s Kadovimi deleži v družbah Adria Airways, Aero, Elan Skupina, Elektrooptika, Fotona, Novoles, Paloma, Rimske terme, Unior in Vegrad.

S preostalim premoženjem Kada naj bi najverjetneje upravljala posebna agencija, prihodki od morebitnih prodaj pa bodo šli v Zpizovo blagajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.