Slovenija
35 ogledov

Kad v izvršbo, sindikati grozijo

Terme Čatež Sabina Gosenca
Terme Čatež. Zamujajo s plačili dobaviteljem.

"Čatež je imel v povprečju 15-dnevne plačilne roke do dobaviteljev, medtem ko jih imajo vsa druga podjetja v povprečju od 60 do 90 dni. Plačilne roke bomo podaljšali, saj ste nas novinarji opomnili, da prehitro plačujemo," pravi Bojan Petan, prvi mož družbe, ki zanika, da kateremukoli dobavitelju ne bi plačali dlje kot 30 dni. Naši viri namreč pravijo, da Terme Čatež s plačili zamujajo od dva do tri mesece. To potrjujejo tudi v sindikatu KS 90: "Terme Čatež na današnji dan s plačili zamujajo od 30 do 60 dni od zapadlosti valute, ki je po navadi 90 dni."

Zamujajo tudi plače

Težave naj bi imeli tudi zaposleni. Kot nam je povedal anonimen vir – zaradi strahu pred izgubo službe se namreč nihče ne želi javno izpostavljati –, naj bi težave z izplačili trajale pol leta. Pred tem naj bi plače na njihove račune prihajale redno, zdaj pa zamujajo tako kot plačila dobaviteljem, od dva do tri mesece. Med zaposlenimi je govora tudi o stavki.

Petan neizplačila plač zanika, prav tako dolgove dobaviteljem. "Nikoli v zgodovini Čateža se ni zgodilo, da bi minuto zamujali s plačami. Vse, kar kdo govori o tem, je laž. Vse plače so bile izplačane na sekundo oziroma prej, kot je po zakonu določeno," pravi Petan.

Sindikalisti pravijo, da Terme Čatež zaposlenim ne dolgujejo plač, precej drugače pa je, ko gre za delavce, ki delajo prek zunanjih podjetij. "Te družbe nimajo lastnih sredstev, da bi lahko zalagale za plače. Bile so sicer izplačane, vendar po 19. dnevu v tekočem mesecu za pretekli mesec, večkrat s posredovanjem sindikata," sklenejo v KS 90.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.