Slovenija
18 ogledov

Kadilci, poskusite!

“Do tega, da končno prenehate kaditi, vas lahko pripelje že šest obiskov brezpla Žurnal24 main
Odvajanje. V ZD Lucija se ponuja priložnost, da končno prenehate.

 "Delavnice odvajanja kajenja so anonimne in brezplačne, udeleženci pa ne potrebujejo niti napotnice," diplomirana medicinska sestra Barbara Loboda vabi v Zdravstveni dom (ZD) Lucija vse tiste kadilce, ki bodo zbrali dovolj volje.

Prenehal bom!
Želja. V predlanski raziskavi ZZV Koper je 56 odstotkov anketiranih kadilcev v regiji izrazilo željo, da bi prenehali kaditi, 52 pa jih je bilo zelo ali nekoliko zaskrbljenih zaradi negativnih posledic kajenja.

Skupinsko ali individualno
Uspešno že vodi delavnici o zdravi prehrani in hujšanju, zdaj pa začenja še delo z bodočimi nekadilci. Odvajanje sicer poteka po dogovoru z zainteresiranimi, ki se lahko prijavijo vsak delovnik med 12. in 13. uro na telefonski številki 05/673 02 40. "Če delamo v skupini najmanj desetih ljudi, sestavlja terapijo šest srečanj po uro in pol, lahko pa se dogovorimo tudi za individualno delo, ki ga sestavlja šest srečanj po 15 minut," pravi Lobodova. Česa več o metodi odvajanja ne pove, doda pa, da jo mnogi ocenjujejo za presenetljivo uspešno.

Okoli 20 odstotkov kadilcev

V predlanski raziskavi Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper o vedenjskem slogu in zdravju odraslih v regiji se je 18 odstotkov anketirancev opredelilo za trenutne, še 31 pa za nekdanje kadilce. Odstotek kadilcev je bil višji pri moških kot pri ženskah, največ pa jih je bilo starih od 25 do 39 let. Skoraj polovica kadilcev je izjavila, da na dan pokadi ali je pokadila od 10 do 20 cigaret, 12 odstotkov pa več kot 20. Predvsem moški so pokadili več kakor 10 cigaret na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.